Teaser: Volvo EM90 MPV EV (2023)Tegen de algemene trends (én verwachtingen) in lanceert Volvo binnenkort de EM90, een zuiver elektrische premium MPV!

Waar Volvo voordien vooral bekend stond voor zijn (oerdegelijke) stationwagons of avontuurlijke breaks zet de Zweedse autobouwer momenteel vooral in op den SUV. Met zowel de XC90, XC60 als in Gent gebouwde XC40 resulteerde die visie in een riant succes, iets dat we ook verachten met de introductie van de compacte EX30 EV. Met zijn relatief scherpe vanafprijs moet deze voor een serieuze commerciële EV SUV boost zorgen. Tegelijk lanceert Volvo op zondag 12 november de EM90, een full electric premium MPV!

De gloednieuwe Volvo EM90 MPV meet 5,21 meter in de lengte, 2,02 meter in de breedte en 1,86 meter in de hoogte. Tezamen met een wielbasis van maar liefst 3,2 meter resulteert dat in een riante binnenruimte met maximaal 8 zitplaatsen. Twee elektromotoren (lees: vierwielaandrijving!) staan garant voor een systeemvermogen van 544 pk. Of je gaat voor de EM90 basisversie met slechts één elektromotor (achterwielaandrijving) van 272 pk. En als we de geruchten mogen geloven zal er keuze zijn tussen twee accuvarianten (116 of 140 kWh).

Of de Volvo EM90 ook zijn intrede zal maken op de Belgische (of Europese) markt is niet direct duidelijk. Dat is alvast geen goed voorteken. Vermoedelijk blijft de veelzijdige MPV EV voorbehouden voor de Chinese markt. Al krijgt deze daar de concurrentie van de technisch (sterk) gerelateerde Zeekr 009 die tot dezelfde Geely familie behoort.

Je zal het dus moeten doen de Volvo EX90 EV SUV met maximaal 7 zitplaatsen of 1.910 liter bagage. Deze heeft een Belgische vanafprijs van 86.300 euro.