Officieel: BYD Seal U EV SUV (2023)De ambitieuze Chinezen van BYD (Build Your Dreams) zitten niet stil en presenteren nu de Seal U, een elektrische SUV met vijf zitplaatsen.

Tezamen met de geprezen Atto 3 crossover streek nieuwkomer BYD neer in België met de Han (luxeberline) en Tang (zevenzits SUV). Kort erop werden de Dolphin (compacte stadswagen) en Seal (sportieve berline) aangekondigd. Naast véél producten lanceren slagen ze er bij BYD bovendien ook in om de nieuwe modellen snel in de showrooms én bij de klanten te krijgen.

De nieuwste BYD telg zal de Seal U SUV zijn .. met de U van “Utility” of veelzijdig. Met een lengte van 4,78 meter (wielbasis 2,7 meter) moet er de nodige binnenruimte voorhanden zijn. In de koffer past er 570 à 1.449 liter bagage. Wel dat er opnieuw een groot centraal infotainmentsysteem (15,6”) zal gebruikt worden dat zowel verticaal als horizontaal gepositioneerd kan worden! Inzake rijhulp en veiligheid doet BYD het steeds bovengemiddeld goed.

De BYD Seal U basisversie heeft enkel een elektromotor op de achterwielen (217 pk). Deze geraakt met een volle batterij (71,8 kWh) ongeveer 420 km ver. Daarnaast is er ook een variant met een grotere batterijpack (87 kWh) waarmee het rijbereik oploopt tot 500 km. Snelladen kan aan respectievelijk 115 kW of 140 kW (DC).

De Europese introductie zal plaatsvinden op de IAA in München. Een Belgische prijs voor de BYD Seal U is nog niet geweten. En pas tegen begin 2024 verwachten we de eerste klantenleveringen. Als dé aangewezen concurrent kijken we richting de Tesla Model Y (vanaf 47.970 euro) die soortgelijke specificaties biedt .. aan een soortgelijke prijs?

Ter verduidelijking, ondanks de overeenkomstige namen heeft de BYD Seal weinig te maken met deze Seal U. Deze laatste prijkt trouwens als Song Plus in de Chinese BYD folder.