Officieel: Skoda Fabia RS Rally2 (2022)Van een straatlegale Fabia RS is er al lang geen sprake meer, toch komt Skoda met een nieuwe generatie Fabia RS Rally2 rallywagen…

De vierde generatie Skoda Fabia stadswagen blaakt van gezondheid. Dit dankzij zijn frisse looks, relatief ruim interieur en hedendaagse technologie/veiligheid/rijhulp. Wel is er enkel nog een Fabia hatchback, de praktische(re) Fabia Combi stationwagen werd (last minute?) geschrapt. Het vrijgekomen budget steken de Tsjechen blijkbaar liever in de ontwikkeling van nieuwe elektrische modellen.

Die memo is blijkbaar niet tot bij de Skoda Motorsport afdeling geraakt. Zij stellen namelijk vol fierheid – in het fluogeel/gifgroen – een nieuwe generatie Fabia RS Rally2 voor! Te herkennen aan zijn gigantische spoiler, bredere wielkasten, extra verluchting, rolkooi en een gewijzigd in/uitlaattraject. Ook werd de sportieveling “iets” groter.

Onder de motorkap ligt er in theorie een 2.0-liter TSI benzinemotor maar om te voldoen aan diverse rally reglementen werd deze gelimiteerd tot 1.6-liter. Uiteindelijk vloeit er 291 pk / 430 Nm richting de voorwielen via een sequentiële vijfbak.

De uitgaande Fabia Rally2 (evo) werd meer dan 450 keer aangekocht door klantenteams die vervolgens 4.186 podiumplaatsen behaalden. Dit op 13.000 deelnames! Skoda gaat er prat op dat de Fabia RS Rally2 het minstens even goed zal doen.

Plannen voor een reguliere Skoda Fabia RS zijn er desondanks niet. Hoogstens is er de sportief ogende Fabia Monte Carlo.