Officieel: Skoda Fabia (2021)De compacte Skoda Fabia is gloednieuw en komt groter, moderner en frisser dan ooit voor de dag!

Met meer dan 4 miljoen verkochte exemplaren op 20 jaar is de Fabia dé Skoda verkoopstopper na de Octavia. En met een gloednieuwe generatie (#4) willen de Tsjechen dat succesverhaal nog wel even doortrekken!

Met 4,11 meter in de lengte (+11 cm) is de nieuwe Skoda Fabia groter dan ooit, tevens kwam er 5 cm bij in de breedte. Dat is goed nieuws voor de binnenruimte. De koffer slikt 50 liter méér waardoor er nu ruimte is voor minimaal 380 liter bagage (recordwaarde!). Met de achterbank plat wordt dat zelfs 1.190 liter!

Dankzij de nieuwe actieve aerodynamica (automatische luchtopeningen in de bumper, compacte zijspiegels en geoptimaliseerde velgen) wordt de luchtweerstand beperkt wat dan weer invloed heeft op het verbruik. Tegelijk namelijk de personalisatiemogelijkheden toe met negen koetswerkkleuren, contrasterend dak en 14” tot 18” velgen. Later volgt er (opnieuw) een praktischere Fabia Combi uitvoering net zoals een sportief ogende Monte Carlo (top)uitvoering.

Naast groter en efficiënter werd de Fabia ook moderner. Net zoals bij de Scala en Octavia oogt de interieurindeling een pak moderner/hedendaagser. Zo prijkt er desgewenst een 10,25” Virtual Cockpit met vijf weergavemogelijkheden achter het multifunctionele stuurwiel.

Inzake infotainment is er keuze tussen de gekende Swing (6,5”), Bolero (8”) en Amundsen (9,2”) varianten met steeds meer (hightech) toepassingen. Draadloze Apple Carplay / Android Auto zijn steeds aanwezig, om je slimme telefoon draadloos op te laden moet je bijbetalen. Net zoals voor de Hey Laura spraakassistent!

Skoda zal de nieuwe Fabia enkel commercialiseren met benzinemotoren, zijnde de 1.0 MPI (65 pk of 80 pk), 1.0 TSI (95 pk of 110 pk) en de 1.5 TSI (150 pk). Naast een handgeschakelde vijf/zes versnellingsbak is de DSG7 automaat beschikbaar. Optioneel krijg je een 50 liter benzinetank waardoor een riant rijbereik (900+ km) mogelijk moet zijn!

Dankzij de MQB-A0 onderbouw kan deze Skoda Fabia beroep doen op hedendaagse rijhulp- en veiligheidssystemen, B-segment of niet. Zo is er (al dan niet optioneel) noodremhulp (met voetganger/fietserherkenning), Travel Assist, Adaptive Cruise Control, Lane Assist, Park Assist, Manoeuvre Assist en verkeersbordenherkenning beschikbaar.

Geen nieuwe Skoda zonder nieuwe handige Simply Clever features die het leven aan boord (een pak) aangenamer maken. Zo is er de verwijderbare bekerhouder, bankkaart/parkeerticket houder in de middenconsole, opvouwbaar zonnescherm en flexibele opbergvakken in de koffer of achterbank.

Eind 2021 verwachten we de nieuwe Fabia bij de lokale Skoda verdeler, prijzen volgen tegen dan. Wij rekenen op 16.300 euro!