Officieel: Toyota Yaris GRMN (2021)Met de Yaris GR heeft Toyota reeds goud in handen, toch doen ze (voor de lokale markt) nog wat extremer met een nieuwe Yaris GRMN special edition.

Oldschool – en vooral massaal véél – rijplezier. Dat is de korte samenvatting van de (geniale!) Toyota Yaris GR. Grootste nadeel, de beperkte beschikbaarheid. Officieel prijkt hij nog steeds in de catalogus (vanaf 36.940 euro) maar de kans is klein dat je nog een nieuw exemplaar op de kop kan tikken. Ondanks een aangekondigde productie van 25.000 exemplaren om te voldoen als WRC homologatiemodel.

Speciaal voor de Japanse thuismarkt komt er nu een nieuwe Toyota GR Yaris GRMN. Met enige gevoel voor marketingblabla staat die toevoeging voor “Gazoo Racing, tuned by Meister of Nürburgring”. Kwestie van direct duidelijk te maken dat deze Yaris GRMN gemaakt is voor het serieuze circuitwerk! Met dank aan het motorsportteam.

Nog steeds voorzien van een 1.6-liter driecilinder met 272 pk, het koppel stijgt wel tot 390 Nm. Om uitputtende circuitsessies te overleven werden de tandwielen verstevigd en zijn de versnellingsbakverhoudingen korter. Tevens werd het chassis nog steviger en is er 20 kg bespaard, ondermeer met een dak, motorkap en prominente achterspoiler uit koolstofvezel. Je moet het daardoor wel zonder achterbank doen.

Altijd prijs, altijd gewonnen?!

Toyota zal 500 exemplaren van de GR Yaris GRMN bouwen. Desgewenst als aangedikte Circuit Package of Rally Package naast een basisversie. Prijsmatig loopt het van (omgerekend) 55.000 euro tot 65.000 euro. Slecht nieuws voor onze Japanse lezers, je kan de begeerlijke bolide niet gewoon kopen maar je moet meedoen aan een lotterij. De gelukkigen worden in de lente bekend gemaakt en kunnen dit najaar gaan knallen met hun gelimiteerde hyper hot hatch.

In 2017 had Toyota reeds een Yaris GRMN in de aanbieding waarvan er 400 Europese exemplaren gebouwd werden. Hopelijk komt de nieuwe GRMN toch ook (ooit) onze kant uit.

Lees hier onze rijtest met de Toyota Yaris GR!