Officieel: Toyota Aygo X (2021)Toyota gelooft rotsvast in het A-segment en presenteert de gloednieuwe Aygo X, een funky compact urban crossover!

Terwijl andere autoconstructeurs het compacte A-segment links laten liggen (wegens beperkte marges/winst) komt Toyota gewoon met een nieuwe compacte stadswagen. Die werd voor het eerst volledig “in eigen beheer” ontwikkeld, dit specifiek voor de Europese markt. Eveneens nieuw is de toevoeging van een X (lees: cross) in de benaming. De nieuwe Toyota Aygo X is dan ook een stedelijke compact crossover!

Naast de verhoogde koetswerkvorm komt de Aygo X ook behoorlijk funky en kleurrijk voor de dag. Dit in vier verschillende duotone kleurcombinaties (Cardamom, Chilli, Ginger en Juniper) die het eigenzinnige karakter moeten versterken. Desgewenst met maximaal 18 inch lichtmetalen velgen en een stoffen schuifdak. Een exclusieve Limited uitvoering (mét oranje accenten) moet de lancering ondersteunen.

Dankzij het GA-B platform van de Yaris kan de Aygo X pronken met grotere buitenafmetingen, in de lengte komt er maar liefst 23,5 cm bij! Daar profiteren uiteraard alle inzittenden van. Desondanks blijft het stadsvriendelijke karakter behouden met een draaicirkel van slechts 4,7 meter. De koffer groeit eveneens (+60 liter) tot 231 liter bagage. Met de achterbank neer loopt dat op tot 829 liter.

Het Toyota Smart Connect infotainmentsysteem (9”) komt ondermeer met realtime navigatiehulp, DAB, geconnecteerde diensten en draadloze Apple CarPlay / Android Auto ondersteuning. Een JBL Premium Audio System (300W) zorgt voor een aangename soundtrack.

72 pk sterke driecilinder

Het volledige motorgamma is opgebouwd rond de 1.0-liter driecilinder benzinemotor met 72 pk / 93 Nm (107 g/km CO2 WLTP). Naast een manuele 5-versnellingsbak is er ook een automaat (CVT) beschikbaar. Reken in beide gevallen op een 0-100 sprint in 15 seconden en topsnelheid van ongeveer 150 km/u. Het verbruik zou onder de 5 liter per 100 km moeten blijven.

Met de nodige lovende woorden spreekt Toyota over het rijgedrag van de nieuwe Aygo X. Specifiek afgesteld op de Europese wegen en bij voorkeur in de stad. De focus lag op comfort terwijl het rijden tegelijk ook fun moet zijn.

De Toyota Safety Sense veiligheidsuitrusting is standaard (!) met ondermeer intelligente adaptieve cruise control, Lane Trace Assist en noodremhulp die fietsers en voetgangers detecteert. Eveneens handig/veilig zijn de krachtige LED koplampen en karakteristieke dagrijverlichting.

Na de ontwikkeling, vormgeving én afstelling zal ook de productie in Europa plaatsvinden, meer specifiek te Kolin, Tsjechië. Midden 2022 worden de eerste exemplaren verwacht bij de lokale Toyota concessiehouders. Dit aan een nog ongedefinieerde Belgische vanafprijs.