Officieel: Opel Astra (2021)Opel presenteert de zesde generatie Astra met frisse looks en moderne rijhulp, tevens is de Duitser voor het eerst beschikbaar als plug-in hybride.

Groot feest in Rüsselsheim (Duitsland) want Opel heeft een gloednieuwe Astra voorgesteld! De zesde generatie (codenaam Astra L) van deze populaire C-segmenter krijgt – na de Mokka – nu ook de nieuwe huisstijl aangemeten. Met zijn gespierde wielkasten en strakke oppervlakken kan de nieuwe Astra pronken met een sportieve en zelfverzekerde persoonlijkheid aldus de Duitse autobouwer. Blikvanger (letterlijk en figuurlijk) is hier de Opel Vizor grille in het zwart over de volledige voorzijde. Onderhuids prijkt het Stellantis EMP2 platform dat ook als basis diende voor de nieuwe Peugeot 308.

Ten opzichte van zijn voorganger is de nieuwe Astra iets langer (+4 mm). De wielbasis groeide eveneens (+13 mm) waardoor er meer binnenruimte voorhanden is. De koffer slikt 422 liter bagage, dat is 50 liter meer dan voordien. Later volgt er opnieuw een Astra Sports Tourer breakvariant die nog praktischer/veelzijdiger voor de dag komt.

Binnenin vinden we een hightech geheel met een digitaal dashboard (10”) en infotainmentsysteem (10”), beiden lopen mooi in elkaar over. Naast een hoop (handige) fysieke bedieningselementen kan je ook gebruik maken van een slimme spraakassistent of het touchscreen. De nieuwe Opel Astra ondersteunt sowieso Apple CarPlay / Android (draadloos).

Nog meer handige (comfort)gadgets tekenen present in de vorm van ondermeer verwarmbare/geventileerde zetels met massagefunctie (vooraan), verkeersbordenherkenning, head-up display, 360° camera met parkeerhulp, adaptieve cruise control en slimme Intelli-Lux LED koplampen.

De benzine- en dieselmotoren van dienst zijn de gekende 1.2 Turbo (110 pk of 130 pk) en 1.5-liter CDTi (130 pk) met manuele 6-bak of 8-traps automaat. Een primeur voor de Astra is de aanwezigheid van zuinige, milieuvriendelijke en (nog even) fiscaal aantrekkelijke plug-in hybride motoren. Per direct in tweevoud aanwezig met 180 pk (Hybrid 180 e‑EAT8) of 225 pk (Hybrid 225 e‑EAT8). Die rekenen op een 12,4 kWh batterij waardoor er ongeveer 50 km zuiver elektrisch gereden kan worden. Omtrent een zuiver elektrische Astra variant zwijgt Opel momenteel in alle toonaarden.

Snel naar de lokale Opel verdeler racen is nergens voor nodig, de nieuwe Astra komt pas tegen begin 2022. Eind dit jaar gaan de bestellijnen wel al open aan een nog ongedefinieerde vanafprijs. Reken op ongeveer 25.000 euro.