Officieel: Toyota Supra (2019)

Officieel: Toyota Supra GR A90 (2019)De legendarische Toyota Supra is terug!

Zowaar 17 jaar na het afscheid van de iconische Japanse sportcoupé komt Toyota eindelijk met een volledige nieuwe (5e!) generatie Supra op de proppen. Dit na ons bijna eeuwen bezig te houden met concepten, previews, informatie, details, inpakpapier en veelbelovende woorden, de lat ligt dus bijzonder hoog voor de blitse sportwagen.

De nieuwe Toyota GR Supra in samenwerking met BMW ontwikkeld die met de Z4 Roadster reeds een eigen versie presenteerde. Beiden partijen gaan er prat op dat er voldoende verschil zit (naast de koetswerkvorm) in het eindproduct, technisch gezien delen ze uiteraard heel wat techniek wat hielp om kosten te drukken.

Voor Toyota moest de nieuwe Supra (codenaam: GR A90) voornamelijk op vlak van prestaties excelleren, daarom zijn er hier en daar diverse aerodynamische tweaks voorhanden in de redelijk agressieve koetswerkbouw om een zo efficiënt mogelijke luchtstroom (lees: downforce) te verkrijgen. Op vlak van personalisatie zijn er zeven lakkleuren en 19″ lichtmetalen velgen beschikbaar.

De achterwielaangedreven Toyota GR Supra zal debuteren met een 3.0-liter twinturbo zescilinder-in-lijn benzinemotor (uit de Z4 M40i) met 340 pk / 500 Nm (170 g/km CO2) en een 8-traps automaat met schakelflippers. Goed voor een 0-100 sprint in 4,3 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. Later volgen er ook meer toegankelijke 2.0-liter benzinemotoren.

Met behulp van de Toyota GAZOO Racing raceteam werd er heel véél tijd/energie gestoken in de afstelling van het onderstel, daarbij werd de Supra uitgebreid op de Nürburgring getest. Ondermeer door CEO Akio Toyoda himself! Dankzij de 50:50 gewichtsverdeling, laag zwaartepunt, actieve achterdifferentieel, adaptieve ophanging en het Vehicle Stability Control (hét speciale Track modus) mag deze Toyota Supra rekenen op de goede ingrediënten, de stijfheid is zelfs beter als bij de Lexus LFA!

De Toyota GR Supra 2019 wordt geïntroduceerd in de Active en Premium uitvoeringen, prijzen hiervan volgen na de onthulling op het Autosalon van Detroit. Voor de Europese markt zijn er dit jaar 900 Supra GR’s voorhanden waar er momenteel nog slechts een handvol beschikbaar van zijn in België, de early adopters genieten overigens van een exclusief belevingsprogramma. De eerste negentig Europese klanten krijgen een nog exclusievere Supra GR A90 uitvoering!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...