Officieel: Tesla Model Y Long Range RWD (2024)De Tesla Model Y Long Range RWD nieuwkomer combineert achterwielaandrijving met de grote accupack en haalt zo 600 km rijbereik.

De Tesla Model Y was vorig jaar in België de meest verkochte EV, ook in Europa was de zuiver elektrische SUV zowaar marktleider. Wereldwijd is het zelfs de bestverkochte auto! Tegen eind dit jaar lanceert Tesla een soortgelijke update (codenaam: Model Y Juniper) als voor de technisch gerelateerde Model 3.

Toch willen ze het succesverhaal nog versterken en presenteren ze de Model Y Long Range RWD. Inderdaad, de RWD basisversie (met één elektromotor achteraan) en de grote accupack. Voordien was die combinatie niet mogelijk en moest je kiezen tussen de RWD of Long Range variant. Al willen de dynamische meerwaardezoekers ongetwijfeld de Model Y Performance topversie! Visuele verschillen tussen de diverse Model Y uitvoeringen blijven steeds beperkt.

Het vernuftige efficiëntie van de Model Y aandrijflijn (14,9 kWh per 100 km!) in combinatie met de grote accupack, banden met lage rolweerstand en standaard warmtepomp zorgt voor een riante actieradius van 600 km (WLTP). Zoals steeds wil/kan/durft Tesla de batterijcapaciteit niet officieel te vermelden, na een update kan die ook al eens wijzigen. Volgens insiders is die 75 kWh groot en is de elektromotor 299 pk / 420 Nm sterk. De 0-100 km/u sprint doe je in 5,9 seconden en maximaal haal je 217 km/u.

De Belgische prijs van de Tesla Model Y Long Range RWD bedraagt momenteel 49.970 euro. Dat is 4.000 euro méér dan de reguliere Model Y RWD. En 3.000 euro minder dan de vierwielaangedreven Model Y Long Range AWD die slechts 533 km ver geraakt. Bestellen kan vanaf nu op tesla.com of in de nabijgelegen Tesla Store, de eerste leveringen volgen binnen enkele weken.

Lees hier onze rijtest met de Tesla Model Y Long Range AWD!