Ook het Chinese automerk Zeekr komt naar Europa EV X 001 (2023)Net zoals vele soortgenoten komt nu ook het ambitieuze Zeekr (deel van de Geely familie) naar Europa met hun zuiver elektrische wagens.

De Polestar, Lynk & Co, Aiways, MG en BYD automerken zijn relatieve nieuwkomers in het Belgische autolandschap en opereren onder een Chinese eigenaar. Net zoals ook (deels) het geval is bij Volvo, Lotus en Smart. De meerderheid hiervan behoort zelfs tot de industriële Geely familie die alreeds sterk investeerde in zuiver elektrische wagens. Dat zorgt ervoor dat we binnenkort nog een resem EV’s zullen verkrijgen op de Europese markt. Met in hun zog een resem zuiver elektrische merken zoals Zeekr, Hongqi, Xpeng en NIO?

Zeekr liet vanop de Shanghai Auto Show alvast weten dat ze spoedig naar Europa zullen komen. Normaliter nog dit jaar zelfs met een eigen Zeekr EU HQ te Amsterdam, tezamen met Zweden zal Nederland niet toevallig als proefmarkt gebruikt worden. Tegen 2024 verwachten we ze ook in België met ook hier voornamelijk digitale verkoopskanalen.

Voor de Europese EV consument heeft de ambitieuze nieuwkomer alvast twee modellen in de aanbieding. De Zeekr X (voordien werd er over de 003 gesproken) is zo’n populaire crossover (à la Tesla Model Y). De Zeekr 001 zoekt het wat hogerop met zijn blitse shooting brake looks.

Vooral van de X wordt er veel verwacht. Tegelijk krijgen we hier al een mooie voorbode van de toekomstige Volvo EX30 die technisch sterk gerelateerd zal zijn. Net zoals de Smart #3 trouwens! Reken dus op 272 pk, 0-100 in 3,7 seconden en een topsnelheid van 190 km/u. Maar nog belangrijker: 440 km rijbereik, 66 kWh accupack en tot 150 kW snelladen.

Meer informatie staat alvast op de Europese Zeekr website!