Officieel: Lotus Eletre R SUV EV 919 pk (2022)Naast twee reguliere varianten komt er ook een indrukwekkende Lotus Eletre R SUV topversie met maar liefst 919 pk!

Met de overname door Geely kan Lotus terugvallen op een resem bestaande technologie/platformen. Terwijl we het legendarische Britse automerk voornamelijk associeren met lichtgewicht sportwagens (Elise, Exige, Evora, …) heeft het sinds kort ook een SUV in de aanbieding, de Eletre. Een zuiver elektrische SUV zowaar!

Die is niet enkel bijzonder groot (formaat Volvo XC90 / BMW X7) en functioneel (tot 1.500 liter laadvolume). De praktische familiewagen is ook nog eens hoogtechnologisch (15” infotainment, head-up display, …) en comfortabel (aangename zetels, handige rijhulpmiddelen). Inzake motoren voorziet Lotus een Eletre instapper en Eletre S uitvoering, beiden voorzien van twee elektromotoren en een niet onaardig systeemvermogen (613 pk / 710 Nm).

Nu blijkt dat er ook een Lotus Eletre R topversie komt. Ook voorzien van twee krachtige(re) elektromotoren maar deze leveren hier maar liefst 919 pk / 985 Nm! In de plaats van ongeveer 4,5 seconden doet de R slechts 2,95 seconden over de 0-100 km/u sprint. Bij 265 km/u is de topsnelheid bereikt. Net zoals bij de Audi e-tron GT en Porsche Taycan is er hier een tweetraps automaat voorhanden. En met de optionele Dynamic Handling Pack profiteer je van achterwielsturing en een intelligente rolstabilisatie.

De 112 kWh accupack kan je in pakweg 20 minuten volledig volladen (80% SOC), toch wanneer je een krachtige snellader kan vinden. Daar waar de reguliere Eletre ongeveer 600 km ver zou kunnen geraken ligt het rijbereik van de Eletre R op slechts 490 km (WLTP).

De Belgische vanafprijs van de Lotus Eletre EV SUV ligt op 97.690 euro. Voor de Eletre R willen ze minstens 153.090 euro zien in Hethel (Lotus HQ in Engeland). Medio 2023 worden de eerste exemplaren afgeleverd.