Officieel: Lexus RX SUV RX350h RX450h+ RX500h (2022)Ook de vijfde generatie Lexus RX SUV komt met een zelfverzekerde vormgeving, voor het eerst krijgen we hier wel plug-in hybride technologie én een RX500h topversie mét turbo!

Na een gloednieuwe NX heeft Lexus ook werk gemaakt van een nieuwe generatie RX, beide SUV’s staan dan ook op dezelfde technische basis (GA-K platform). In vergelijking met zijn voorganger is er één centimeter extra bijgekomen in de lengte, de wielbasis groeide wel met zes centimeter. En dat moet binnenin merkbaar zijn, zeker op de achterbank. Hoeveel bagage de koffer slikt geeft Lexus vreemd genoeg (nog) niet vrij. Wel dat er een hoop nieuwe koetswerkkleuren beschikbaar zijn net zoals 19” of 21” lichtmetalen velgen.

De trend dat de karaktervolle spindle grille steeds groter/imposanter werd is duidelijk gestopt, toch oogt deze Japanner nog steeds behoorlijk indrukwekkend. De vijfde generatie Lexus RX zal er trouwens enkel als vijfzitter komen, de verlengde RX L variant is er dus niet meer bij!

Binnenin oogt het net zoals bij de NX een pak moderner én aangenamer/knusser. Het 14” infotainmentsysteem moet zowel snel als intuïtief voor de dag komen en moderne functionaliteit bieden. Naast de Hey Lexus spraakcommando’s kan je ook beroep doen op Apple CarPlay (draadloos) en Android Auto (kabel).

Audiospecialist Mark Levinson creëerde wederom een op maak gemaakt geluidsinstallatie met maximaal 21 luidsprekers. De e-latch deurklinken zijn misschien ietwat vreemd bij een eerste kennismaking, dankzij de integratie met de Blind Spot Monitor en Safe Exit Assist versterken ze wel het veiligheidsgevoel. Nog meer innovatieve gadgets zijn er in de vorm van de Digital Panoramic View Monitor en Advanced Park ondersteuning. De nieuwste Lexus Safety System+ rijhulp komt zowaar standaard op alle uitvoeringen!

Nieuwe Lexus RX krijgt 371 pk sterke RX500h topversie

Échte nieuwigheden vinden we binnen het Lexus RX motorengamma. De RX350h is opnieuw de instapversie met 245 pk en doet 0-100 km/u in 8 seconden. Met de RX450h+ maakt plug-in hybride techniek hier (eindelijk) zijn intrede, goed voor 306 pk en een beperkte CO2 uitstoot van minder dan 26 g/km. Een 18,1 kWh lithium-ion accupack zou je zuiver elektrisch ongeveer 65 km ver moeten brengen.

En dan is er nog een performance hybride in de vorm van de RX500h! Net zoals bij de RX350h en RX450h+ rekent deze op een 2.4-liter viercilinder benzinemotor, hier zowaar mét een turbo. Tezamen met twee elektromotoren uiteindelijk goed voor 371 pk. Dankzij het F Sport uitrustingsniveau oogt de RX500h ook behoorlijk blits met aangepaste bumpers. Voor een zuiver elektrische RX moet je richting de RZ450e gaan!

Eind 2022 komt de Lexus RX SUV op de markt. Een Belgische vanafprijs werd nog niet vrijgegeven maar reken op ongeveer 70.000 euro.