Officieel: Aston Martin V12 Vantage 700 pk (2022)Onder de “never leave quietly” noemer komt Aston Martin met een bloedhete en maar liefst 700 pk sterke V12 Vantage!

Zelfs bij Aston Martin begrijpen ze dat potente V12 benzinemotoren stilaan aan het einde van hun verhaal zitten. Toch profiteren ze van het moment met een royaal gamma aan sportieve GT bolides. Vanaf vandaag mogen we daar de gelimiteerde V12 Vantage bijrekenen.

Net zoals bij de eerste generatie lepelt de Britse autoconstructeur een twaalfcilinder in een V8 Vantage koetswerk… Inderdaad, op papier klinkt dat gemakkelijker dan in de praktijk. Al hadden ze het eigenlijk al eens gedaan met de exclusieve V12 Speedster, hetzij in open vorm.

Initieel sprak Aston Martin over “slechts 650 pk”, nu communiceren ze officieel 700 pk / 750 Nm waarmee hij de krachtigste Vantage ooit is. Leve de 5.2-liter V12 benzinemotor uit de DBS Superleggera! Voor de nul-naar-honderd sprint zouden 3,4 seconden volstaan waarna je kan knallen tot 333 km/u. Keramische remschijven (tot 410 mm groot vooraan) zorgen voor de nodige stopkracht.

Een grotere grille vooraan zorgt voor extra koeling terwijl de spoorbreedte ook groter werd. De opzichtige spoiler is optioneel. Door het gebruik van lichtgewicht materiaal voor de bumpers, motorkap, kofferklep én accu blijft de gewichtstoename beperkt. Zelfs het uitlaatsysteem is lichter en moet voor een begeerlijke sound zorgen. Toch is 1.795 kg op de weegschaal niet weinig…

Slechts 333 exemplaren van de nieuwe Aston Martin V12 Vantage zullen er gebouwd worden. Alle gegadigden werden reeds gevonden. Nu nog je interesse opgeven is vermoedelijk verloren moeite. Hopelijk komen er toch enkele exemplaren naar onze regio. De eerste leveringen zijn voorzien voor de tweede helft van 2022.

Tegen 2025/2026 zal de V12 uit het Aston Martin gamma verdwijnen. De V8 modellen zullen naar alle waarschijnlijkheid elektro-ondersteuning krijgen.