Officieel: Ford Focus facelift (2021)Na een opfrisbeurt voor de Fiesta is het nu de beurt aan de Ford Focus familie voor méér technologie en veiligheid.

Eerder dit jaar stak Ford de compacte Fiesta in het nieuw, nu krijgt de Focus een soortgelijke update. Dit zowel voor de vijfdeurs hatchback, de praktische Focus Clipper, avontuurlijke Focus Active en de sportieve Focus ST! Die laatste komt met een elektronisch sperdifferentieel wat bijdraagt voor een betrokken rijgedrag, optioneel in combinatie met adaptieve dempers en gloednieuwe Performance sportzetels mét verwarming. De Focus Active krijgt dan weer een extra Slippery rijmodus naast de “Normal, Sport en ECO” klassiekers.

De nieuwkomer herkennen is gemakkelijk dankzij de nieuwe grille (met geïntegreerd logo) en slankere LED koplampen. Optioneel worden dat intelligente Dynamic Matrix exemplaren. De achterlichten kregen een nieuw signatuur/patroon.

Binnenin maakt het SYNC4 infotainmentsysteem zijn opwachting met een 13,2” touchscreen en geavanceerde spraakbediening. Toekomstige functionaliteit volgt via over-the-air updates. In de Focus Clipper past er maximaal 1.653 liter bagage, desgewenst met de handige verticale verdeler of natte zone. Zo kan je vochtige spullen eenvoudig meenemen en achteraf de uitneembare vloermatten proper maken.

Het bestaande motorgamma met de 1.0-liter driecilinder EcoBoost benzine (100 pk of 125 pk), 1.5-liter EcoBlue (120 pk) en 2.0-liter EcoBlue diesels (150 pk) blijft behouden. De 48V mild hybride varianten (EcoBoost Hybrid genaamd) van 125 pk en 155 pk zijn vanaf heden verkrijgbaar met de 7-traps automaat. De 2.3-liter benzinemotor in de Focus ST topversie blijft 280 pk sterk.

Aanvullende dodehoekverklikkers

De Blind Spot Assist gaat verder op het gekende Blind Spot Information System, dit door de dode hoeken van de buitenspiegels te controleren op voertuigen die van achteren naderen. Eventueel met een tegenstuurbeweging om een potentiële aanrijding te vermijden. Dankzij de Trailer Coverage upgrade werkt het eveneens – na configuratie – met een aanhangwagen! De Intersection Assist is ook nieuw.

Ford start in het eerste kwartaal van 2022 met de levering van de vernieuwde Focus. Een Belgische vanafprijs werd nog niet vrijgegeven, vermoedelijk ligt deze in de lijn van het huidige aanbod (vanaf 24.395 euro).