Preview: zuiver elektrische Rolls Royce Spectre EV (2023)Ook luxueuze Rolls Royce gaat zuiver elektrisch, hun eerste model zal Spectre heten en eind 2023 gelanceerd worden.

“De beste auto ter wereld bouwen”, dat was het veelbelovende mission statement waar oprichters Charles Rolls en Sir Henry Royce naar streefden. Bijna 120 jaar later staat het Britse luxemerk wederom voor een ingrijpende mijlpaal want CEO Torsten Müller-Ötvös heeft aangekondigd dat tegen 2030 ze zuiver elektrisch zullen zijn.

Maar zolang hoef je helemaal niet te wachten op de eerste EV met de fabelachtige Spirit of Ecstacy voorop. De Rolls Royce Spectre moet eind 2023 het daglicht zien en voldoet aan het torenhoge eisenpakket. Dit zowel van het merk als van hun vermogende consumenten. Het immense koppel en de fluisterstille werking van een elektrische wagen past hier dan ook als geen ander.

Met de 102EX (2011) en 103EX (2016) had Rolls Royce alreeds enkele elektrische conceptmodellen. Gezien de beperkte laadinfrastructuur werden die maar lauw gesmaakt, wie gemakkelijk enkele honderdduizenden euro’s kan neertellen voor een luxueus vlaggenschip wil toch graag ver kunnen rijden en snel kunnen laden. Iets dat anno 2023 zeker beter moet lukken met de toekomstige Spectre.

De prototypes werden reeds de baan opgestuurd en hebben maar liefst 2,5 miljoen kilometers voor de boeg. Dit in alle uithoeken van de wereld, kwestie dat de Rolls Royce Spectre op elke ondergrond en weersomstandigheid excelleert.

Technische details omtrent de aandrijflijn, accupack of laadsnelheden werden nog niet vrijgegeven. Wel dat het eveneens op het aluminium platform van de nieuwe Ghost, Phantom en Cullinan staat. Wie door de gekke bestickering kijkt ziet hier de koetswerkvorm van een Wraith