Officieel: Toyota Urban SUV Concept bZ2X EV crossover (2023)Toyota toont ons met enige fierheid de Urban SUV Concept als voorbode voor een zuiver elektrische compacte crossover. Wordt dit de bZ2X?

Momenteel draait het bij Toyota qua EV’s volledig om de bZ4X … maar daar komt spoedig verandering is. Zo staan er maar liefst zes nieuwe batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) op de planning voor 2026. Tegen 2035 willen ze zelfs enkel nog maar EV’s aanbieden.

Eentje daarvan wordt een productiemodel op basis van deze guitige Urban SUV Concept. Zeg maar een SUV B (lees: crossover) met zuiver elektrische aandrijflijn! Binnen het huidige gamma zou die dan de plaats van de Yaris Cross innemen terwijl de logische naam bZ2X zou zijn. De Japanse autobouwer benadrukt de compacte eigenheid door het formaat te definiëren (4,3 x 1,82 x 1,62 meter), we zijn benieuwd of de toekomstige bZ2X deze afmetingen effectief omvat.

Toyota spreekt daarnaast over een authentieke SUV uitstraling plus een flexibel én ruim interieur … zonder daarvan beelden vrij te geven. Wel geven ze al mee dat hun compacte SUV EV telg met zowel voorwiel- als vierwielaandrijving zal komen en dat er keuze zal zijn tussen twee batterijopties. Zo kan de consument zelf voor betaalbaarheid of actieradius kiezen.

Pas ergens in 2024 zal de Toyota Urban SUV Concept productieklaar zijn en dus opduiken bij de lokale Toyota verdeler. Dit als hun meest betaalbare EV model zonder van een Belgische prijs te spreken. Uiteraard nog steeds met de nodige aandacht voor kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid wat niet toevallig dé Toyota kenmerken bij uitstek zijn. Toch als we de officiële communicatie mogen geloven.

Naast de Urban SUV Concept toont Toyota ons vandaag ook al de Sport Crossover Concept. Die zal zich hoger in het gamma positioneren!