Officieel: Kia EV3 Concept EV crossover (2023)Met de veelbelovende EV3 Concept laat Kia weten dat ze aan een compacte elektrische crossover werken met een scherp prijskaartje! Tegelijk ziet ook de EV4 Concept berline het levenslicht.

Met de Niro Electric heeft Kia al geruime tijd een doordachte EV in de aanbieding. Om nog beter te doen werd (samen met Hyundai) het doordachte E-GMP platform ontwikkeld, specifiek voor elektrische wagens. Zo bieden zowel de EV6 als EV9 SUV een hoop binnenruimte, bovengemiddelde efficiëntie en moderne technologie.

Een EV5 SUV werd intussen al voorgesteld. Vanop de Kia EV Day laat de Koreaanse autobouwer weten dat hun EV honger nog niet gestild is. Zo getuige de nieuwe EV3 Concept! Daarnaast werd ook al de EV4 Concept aangekondigd, een vierdeurs berline à la Polestar 2 en Tesla Model 3.

Kia EV3 Concept is klaar aan de buitenkant, interieur nog niet…

De Kia EV3 Concept neemt de hoekige EV9 vormgeving over, hetzij in een compacte verpakking. Of we daardoor nog steeds over een SUV, CUV (Compact Utility Vehicle) of toch crossover moeten spreken is voer voor de marketingdienst. Wel is al duidelijk dat de hoekige vormgeving behouden blijft. Iets wat we niet kunnen zeggen over het futuristische interieur zonder knoppen maar wel met een champignon bekleding voor de middenarmsteun. Geen grap, meer specifiek gebruikt Kia hiervoor mycelium, een materiaal bestaande uit draden van een schimmel. De toekomstige EV3 zal ongetwijfeld andere gerecycleerde materialen meekrijgen, kwestie van het duurzame karakter te benadrukken.

Technische details blijven uit maar we gaan er vanuit dat de Kia EV3 Concept voorzien is van vooruitstrevende laadtechniek en een riante actieradius. Inzake batterijcapaciteit gokken we op 64 kWh en 88 kWh varianten met keuze tussen voor- of vierwielaandrijving (AWD). Denk gerust aan een EV3 Standard Range, EV3 Long Range en EV3 Long Range AWD gamma. En waarom niet, een sportief EV3 GT topmodel!

Ergens in 2024 moet de EV3 zijn opwachting maken in de Kia showrooms, de prijsindicatie zou rond de 35.000 euro schommelen. Niet goedkoop maar in het “compact EV crossover” segment wel zéér aantrekkelijk! En perfect op maat voor de EV premie van de Vlaamse overheid! De Europese EV5 variant én een EV4 productiemodel volgen nadien.

In het kader van de EV Day liet Kia weten dat het aantal Europese IONITY laadpalen tegen 2025 moet oplopen tot 7.000 euro. Nu zijn dat er nog maar 3.000.