Officieel: Aston Martin V12 Vantage Roadster (2022)In de lente kwam Aston Martin met de gelimiteerde V12 Vantage in coupévorm, nu volgt – geheel volgens de logica – de dakloze V12 Vantage Roadster.

De Aston Martin Vantage is een knappe sportwagen met een 4.0-liter V8 (AMG) in de neus. Desgewenst als dakloze Vantage Roadster of zelfs F1 Edition te verkrijgen. Dit als hommage aan de Formule 1 Safety Car die bij eventuele problemen de baan opgaat. En net zoals bij de vorige generatie propt Aston opnieuw de V12 in de Vantage. Initieel enkel in coupévorm en dit voor slechts 333 gelukkigen.

Geheel volgens de verwachtingen is er nu ook een Aston Martin V12 Vantage Roadster. Wederom met de bekende 5.2-liter V12 benzinemotor in het vooronder. Daardoor krijgt de achteras 700 pk / 753 Nm te verwerken. De 8-traps ZF sportautomaat zorgt voor de nodige schwung. Reken op 3,5 seconden voor de 0-100 km/u sprint, dat is slechts 0,1 seconden trager dan zijn coupé-evenknie. De topsnelheid ligt in beide gevallen op 321 km/u.

Op papier mag het dan nog vrij “gemakkelijk” lijken om een V12 in de plaats van een V8 te installeren. In de praktijk vraagt het om de nodige aanpassingen, ondermeer aan het onderstel en stuurinrichting. Ook de spoorbreedte is toegenomen. Verder zien we de gekende stijlelementen van de V12 Vantage terugkomen. Al kan je hier extra genieten met wapperende haren en de intense soundtrack.

De Britse autoconstructeur uit Gaydon (UK) wil graag 249 stuks van de V12 Vantage Roadster bouwen. Begin september rollen de eerste exemplaren van de band, kort erop worden ze afgeleverd. Reken daarvoor in België op een prijskaartje van gemakkelijk 240.000 euro.

Aston Martin benadrukt nogmaals dat “reguliere seriemodellen” het zonder V12 zullen (moeten) doen.