Video: Carfection test de Aston Martin V12 Vantage (2022)Aston Martin lijkt na al die jaren klaar om afscheid te nemen van haar potente twaalfcilinder, als finaal eerbetoon is er de luidkeelse V12 Vantage.

Zolang het kan en mag zullen autoconstructeurs begeerlijke sportwagens met krachtige benzinemotoren bouwen. Toch lijkt Aston Martin reeds vrede genomen te hebben met de nakende switch richting zuiver elektrische bolides. Zo ver is het anderzijds nog niet, vermoedelijk komt er binnenkort een V6 plug-in hybride het gamma versterken. Voor de kolossale V12 is er op relatief korte termijn anderzijds geen plaats meer. Zeker in Europa! Een droevig feit dat ze vieren met … een speciale V12 uitvoering van een V8 model.

Inderdaad, de Aston Martin V12 Vantage is in theorie een opmerkelijk vreemde creatie. Maar we juichen het van harte toe! Slechts 333 exemplaren staan er op de planning en die zijn allemaal reeds verkocht. De V12 Speedster staat bovendien ook op een (vertimmerd) Vantage chassis.

De 5.2-liter V12 is hier goed voor maar liefst 700 pk / 750 Nm die allemaal richting de achteras gaan! De befaamde nul-naar-honderd sprint is in 3,4 seconden voorbij en nadien kan je tot ver boven de 300 km/u gaan. Naast extra motorkoeling, opzichtige spoiler en extra sportieve interieuraccenten is de V12 Vantage ook gezegend met krachtigere remmen. Zowaar overal werd er geopteerd voor lichtgewicht materialen om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

Een Belgische vanafprijs werd niet gecommuniceerd maar die is sowieso aan de stevige kant. Gezien de wagen uitverkocht is maakt dat anderzijds niet zoveel meer uit. Henry Catchpole van Carfection verifieert even wat we missen in ons leven…

Ook Top Gear mocht er al mee rijden!