Video: Top Gear test de Maserati MC20 (2022)Hoe goed is de Maserati MC20, een middenmotor sportwagen met blitse vleugeldeuren, koolstofvezel koetswerk en een 620 pk sterke V6?

Neen, zo extreem als de legendarische MC12 moet je die nieuwkomer niet zien. Maar het is duidelijk dat Maserati niet over één nacht ijs is gegaan tijdens de ontwikkeling van de MC20. Naamkundig is dat een logische verwijzing naar Maserati Corse (de race-activiteiten) en 2020 (het geboortejaar).

Diens GranTurismo voorganger was een uitgesproken GT (Gran Tourer), bij de Maserati MC20 moeten zijn sportieve aspiraties duidelijker zijn. Deels dankzij het lichtgewicht koetswerk (uit koolstofvezel, alu en composiet) blijft het leeggewicht beperkt met slechts 1.500 kg op de weegschaal. De gloednieuwe 3.0-liter V6 Nettuno zorgt op zijn beurt voor het nodige vermogen in de vorm van 620 pk én 730 Nm. Die vloeien via een 8-traps automaat richting de achteras. Goed voor – in optimale omstandigheden – een 0-100 sprint in 2,9 seconden en topsnelheid van 300+ km/u.

De Italiaanse autoconstructeur biedt naast de keuze voor een klassieke koetswerkkleur (blauw, geel, rood, zwart, grijs of wit) ook verregaande personalisatiemogelijkheden aan. Dit onder de Maserati Fuoriserie noemer. Reken dan wel op een (stevige) meerprijs bovenop de 223.000 euro die de MC20 met zich meedraagt. Onze Britse collega Jack Rix van Top Gear kon al even proeven van deze Italiaanse topper.