Officieel: Aston Martin Valhalla (2021)Dit is de nieuwe Aston Martin Valhalla. Een plug-in hybride sportwagen met V8 middenmotor en twee elektromotoren, goed voor 950 pk!

In 2019 presenteerde Aston Martin de Valhalla sportwagen, voorzien van een Valkyrie geïnspireerde vormgeving en een gloednieuwe V6 plug-in hybride aandrijflijn. Het nieuwe management onder leiding van CEO Tobias Moers zag die combinatie toch niet direct zitten. En dus moest de designers en ingenieurs van Britse sportwagenbouwer opnieuw aan de bak.

De nieuwe Aston Martin Valhalla gooit het designmatig over een andere boeg, in deze vorm zou hij niet misstaan op Le Mans. Dankzij het veelvoudig gebruik van lichtgewicht materialen blijft het gewicht relatief beperkt tot 1.550 kg. En dankzij actieve aerodynamica kan de Aston Martin Valhalla aan 240 km/u alvast terugvallen op 600 kg downforce. Interieurbeelden werden nog niet vrijgegeven.

Grootste verschil is de aanwezigheid van een 4.0-liter V8 (AMG makelij) die alvast goed is voor 750 pk. Die vloeien allemaal richting de achterwielen. Daarnaast zijn er ook twee elektromotoren van de partij, ééntje op de vooras en eentje achteraan. Daardoor is er nog eens 204 pk voorhanden waardoor het systeemvermogen op 950 pk / 1.000 Nm ligt. Goed voor een 0-100 sprint van 2,5 seconden (!) en topsnelheid van 330 km/u.

Leuk weetje, de 8-traps automaat heeft geen achteruit versnelling, daarvoor reken je op de elektromotor vooraan. Zuiver elektrisch kan je trouwens tot 130 km/u rijden, dit tot maximaal 15 km ver. Aston Martin verwacht dat de CO2 uitstoot onder de 200 g/km (WLTP) zal duiken. En ze hopen om een rondje Nürburgring te doen in 6 minuten 30 seconden wat goed moet zijn voor het ronderecord.

Reken voor de ongelimiteerde Valhalla toch op 700.000 euro. Dat is stevig geprijsd als je naar de uitgewezen concurrent kijkt (lees: Ferrari SF90 Stradale) die een soortgelijke aandrijflijn/prestatiecijfers biedt in ruil voor slechts 427.000 euro. De eerste exemplaren moeten tegen 2023 afgeleverd zijn.

Het huidige gamma van Aston Martin (Vantage, DB11 en DBS) wordt op middellange termijn vervangen door zuiver elektrische modellen. Naast de Valhalla zal Aston wel nog een nieuwe Vanquish supercar mét benzinemotor (en elektro ondersteuning?) aanbieden.