Officieel: Audi A3 Sportback (2020)

Officieel: Audi A3 Sportback (2020)De compacte Audi A3 Sportback werd volledig vernieuwd met méér technologie, rijhulp en efficiënte motoren!

Na drie succesvolle generaties heeft Audi nu de nieuwe A3 Sportback voorgesteld, de driedeurs koetswerkvorm werd geschrapt wegens te weinig interesse. Later dit jaar volgt opnieuw een A3 Berline terwijl de sportieve meerwaardezoekers zullen wachten op de nieuwe S3 Sportback (met 310 pk?) of zelfs RS3 Sportback (met 430 pk?). Omtrent een nieuwe A3 Cabrio horen we veel geruchten maar niets concreet.

De nieuwe Audi A3 Sportback gaat – wat had je ook gedacht – rustig verder met het bestaande lijnenspel maar krijgt het nieuwe designsausje mee met een nieuwe (zeshoekige) grille en smalle LED lichtblokken als grootste nieuwigheden. Met de S-Line oogt het allemaal wat sportiever en via de uitgebreide personalisatiegids (oa 16” tot 19” velgen) kan je een knappe configuratie maken.

Met drie centimeter extra in de lengte/breedte kan deze generatie A3 Sportback ietwat meer binnenruimte bieden. De lagere zitpositie van de bestuurder moet het dynamische karakter onderstrepen. De koffer is nog steeds 380 liter groot, met de achterbank plat loopt dat op tot 1.200 liter. De (optionele?) zetelbekleding uit gerecycleerde PET-flessen benadrukt dan weer het duurzame karakter van de Duitse premiumconstructeur.

Een 10,25” digitale tellerpartij is standaard maar kan groeien tot 12,3”, centraal prijkt het nieuwe Audi MMI infotainmentsysteem met moderne goodies (ondermeer gebarenbediening, Car-To-X communicatie, Apple CarPlay, slimme navigatie, …).

De Audi A3 Sportback deelt zijn MQB platform met de nieuwe Volkswagen Golf, Seat Leon en Skoda Octavia, iets dat je snel ziet doorheen het gedeelte motorengamma met milde hybrides, plug-in hybrides en CNG versies naast de klassieke benzine/diesel.

Initieel is er keuze tussen de 1.5-liter TFSI (150 pk) of een 2.0-liter TDI (116 pk of 150 pk) viercilinders, later volgt de 1.0-liter TFSI driecilinder (110 pk) en de 1.5 TFSI met mild hybrid ondersteuning. Een manuele 6-versnellingsbak is standaard, de zeventraps DSG automaat (inclusief minuscule versnellingspook) is optioneel. Een vierwielaangedreven A3 Sportback zal later zijn opwachting maken.

Vanaf 150 pk profiteer je van extra comfort dankzij de onafhankelijke multi-link achterwielophanging, de instapversies doen het met een klassieke torsie-as. Alle Audi A3’s krijgen vanaf nu standaard Audi Pre Sense (vooraan), Collision Avoidance Assist en Lane Departure Warning mee, via de optielijst tover je allerhande handige/interessante rijhulp- en veiligheidssystemen tevoorschijn. Denk aan adaptieve cruise control mét filemodus, elektrische kofferklep (primeur voor de A3!), automatische parkeerhulp, grootlichtassistent (desgewenst met Matrix LED technologie), Rear Cross-Traffic Assist, adaptieve dempers, …

De verkoop van de nieuwe Audi A3 Sportback begint in maart 2020 aan minimaal 26.100 euro (30 TFSI 110 pk), begin mei worden de eerste exemplaren geleverd. Een royaal uitgeruste edition one lanceringsversie mocht uiteraard niet ontbreken!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...