Saab herstart productie in Trollhättan

Saab Productie herstart
Saab heeft vandaag de productie in Trollhättan hervat, de productielijn stond al sinds 6 april stil.

De productielijnen van Saab in Trollhättan werden vandaag weer voorzichtig op gang getrokken. Voor de eerste dag staat de productie van 100 wagens gepland, de komende weken zal de capaciteit terug worden opgetrokken. Werk is er voorlopig genoeg, want na anderhalve maand inactiviteit loopt het orderboekje op tot 6.500 modellen, waarvan 1.300 modellen die door Pang Da werden besteld. De grote Chinese autodistributeur betaalde daar reeds 30 miljoen euro voor, wat neerkomt op 23.076 euro per model. Hiermee kon Saab de problemen qua korte termijnfinanciering oplossen.

Victor Muller is uiteraard erg tevreden dat de productielijnen terug draaien, het is volgens hem een grote dag voor het merk. De Nederlander belooft dat ze hard zullen werken om het vertrouwen terug te winnen en dat ze willen bewijzen dat het mogelijk is om een succesvolle autobouwer te worden. De verkoop zal volgens hem een boost kennen dankzij het nieuwe modeloffensief van het merk, vorig jaar lanceerde Saab de 9-5 Sedan, terwijl de vernieuwde 9-3 Griffin dit jaar zijn opwachting maakt. Verder is er nog de Saab 9-4X in het SUV-segment en de 9-5 SportCombi die na deze zomer op de markt komt.

Over hoe het voor de lange termijn precies verder moet rept Saab met geen woord. In ieder geval is het belangrijk om terug te produceren, en met het grote order van Pang Da lijkt de financiering voor de korte termijn verzekerd. Toch heeft Saab nog veel geld nodig om nieuwe modellen te kunnen lanceren en de continuïteit van het merk te garanderen. De participatie van Pang Da in Saab is voorlopig nog niet goedgekeurd door de Chinese overheid, maar hoop doet ook daar leven. Saab heeft daarnaast nog steeds de optie om een Sale and lease back operatie uit te voeren met de fabrieksgebouwen van Tröllhattan, hiervoor kreeg het merk echter nog geen goedkeuring van de Europese investeringsbank, die garant staat voor een lening van 400 miljoen euro in het bedrijf. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Saab herstart productie

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...