Pang Da is nieuwe redder van Saab

Spyker Panga Da
Na het Chinese Hawtai heeft Spyker nu de Chinese autodistributeur Pang Da bereid gevonden om het financieringsprobleem van Saab op te lossen.

Saab-eigenaar Spyker Cars heeft een voorakkoord gesloten met de Chinese autodistributeur Pang Da. Het akkoord omvat verschillende luiken, waaronder een distributieakkoord voor de Chinese markt, de inbreng van 65 miljoen euro in ruil voor een belang van 24% in Spyker en op termijn ook de bouw van auto’s van een ondermerk van Saab.

Pang Da Automobile Trade is de grootste beursgenoteerde autoverdeler in China en heeft meer dan 1.100 vestigingen. Het eerste luik heeft dan ook betrekking tot de oprichting van een distributie-joint venture voor China. Panga Da zal daarbij alvast 30 miljoen euro betalen aan Saab voor de aankoop van auto’s. Dat kan binnen 30 dagen gevolgd worden door nog eens 15 miljoen euro om nog meer Saabs te kopen.

Tegelijk wordt Pang Da een belangrijke aandeelhouder van Spyker, het Chinese bedrijf betaalt 65 miljoen euro voor een belang van 24% in het moederbedrijf van Saab. Pang Da betaalt per aandeel 4,19 euro, vrijdagavond stond het Spyker-aandeel genoteerd op 3,55 euro. Volgens Spyker zal de 65 miljoen euro volstaan om de activiteiten van Saab op middellange termijn te financieren. De 30 miljoen euro die Pang Da betaalt voor de levering van Saab-auto’s, zou gebruikt worden om de toeleveranciers te betalen zodat de assemblage in Trolhättan kan worden hervat. De Zweedse Saab-fabriek ligt namelijk al een maand stil doordat de leveranciers niet betaald werden.

Als laatste zijn Spyker en Pang Da van plan om een gezamenlijke productieonderneming in China op te richten, deze zal dan auto’s bouwen in naam van een ondermerk van Saab. Saab zou hier 50% van de aandelen verkrijgen, Pang Da en een nog te kiezen productiepartner de overige aandelen. Deze deal lijkt dus erg interessant voor Saab, niet alleen heeft het zijn financiering op korte en middellange termijn verzekerd, ook aan de lange termijn werd duidelijk gedacht. China belooft in de toekomst namelijk een erg lucratieve markt te gaan worden, en met deze deal lijkt Saab alvast zijn banden met het land te hebben verzekerd. (Via: Tijd)

Saab 9-5 Estate

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...