Koenigsegg neemt Saab over!

Saab 9-X Air Concept
Een week geleden berichtten we dat Koenigsegg Saab wou kopen, ondertussen ondertekenden GM en Koenigsegg al een intentieverklaring inzake de overname van Saab.

Bij deze is ook het voortbestaan van Saab gegarandeerd. De Europese Investerings Bank zal zo’n 600 miljoen dollar aan fondsen verstrekken, die door de Zweedse Overheid gewaarborgd worden om Saab terug op het rechte pad te krijgen. Tegen het eind van dit kwartaal zou de verkoop afgesloten moeten zijn.

Het nieuwe kapitaal dat richting Saab stroomt zou voor enkele nieuwe productprogramma’s moeten zorgen, die op termijn in nieuwe wagens zouden moeten resulteren. Wie weet vindt het concept op de foto hierboven de weg naar productie dan wel, al zijn dergelijke speculaties bijzonder voorbarig. Realistischer is dat de Saab 9-4X BioPower Concept in productie zou gaan.

“Dit is een andere belangrijke stap in de herstructurering van GM en zijn Europese activiteiten”, zegt Carl-Peter Foster, CEO van GM Europe. Saab is een gerespecteerd automobielmerk met een groot potentieel. “Deze overeenkomst betekent voor Saab de beste kans om een sterkere autoconstructeur te worden. Innovatie, ondernemerschap en financiële kracht, eigen aan Koenigsegg Group, gecombineerd met zijn bekwaamheid in de productie van Zweedse supersportwagens, waren de ingrediënten die de keuze van Saab, evenals voor GM hebben bepaald.” Saab ziet de toekomst dus alvast rooskleurig!

General Motors en Koenigsegg Group AB tekenen intentieverklaring inzake de overname van Saab

* De overeenkomst verzekert de toekomst van Saab
* EIB zal naar verwachting zeshonderd miljoen dollar fondsen verlenen, gewaarborgd door de Zweedse overheid
* De herstructurering van GM betekent een nieuwe mijlpaal

General Motors Corp. en Koenigsegg Group AB, een consortium geleid door Koenigsegg Automotive AB, kondigt de intentieverklaring voor de overname van Saab Automobile AB officieel aan, wat het voortbestaan van Saab zal garanderen.

De verkoop die tegen het einde van het derde kwartaal van dit jaar afgesloten zal worden, omvat de zeshonderd miljoen dollar fondsen van de Europese Investeringsbank (EIB), gewaarborgd door de Zweedse overheid. GM en Koenigsegg Group AB zullen eveneens een additionele bijdrage verlenen voor de financiering van de activiteiten van Saab en investeringen van nieuwe productprogramma’s. Dit omvat de lancering van verschillende nieuwe producten die zich in de eindfase van ontwikkeling bevinden.

Vier nieuwe modellen zullen de komende achttien maanden gelanceerd worden. Saab deed op 20 februari 2009 de aanvraag voor het gerechtelijk akkoord onder het Zweeds recht. Dit voorakkoord betekent voor Saab een belangrijke stap in de vooruitgang van zijn reorganisatieproces.

“Dit is een andere belangrijke stap in de herstructurering van GM en zijn Europese activiteiten”, zegt Carl-Peter Foster, CEO van GM Europe. Saab is een gerespecteerd automobielmerk met een groot potentieel. “Deze overeenkomst betekent voor Saab de beste kans om een sterkere autoconstructeur te worden. Innovatie, ondernemerschap en financiële kracht, eigen aan Koenigsegg Group, gecombineerd met zijn bekwaamheid in de productie van Zweedse supersportwagens, waren de ingrediënten die de keuze van Saab, evenals voor GM hebben bepaald.”

GM zal Saab blijven voorzien van platformen en motoren gedurende een bepaalde periode. Daarenboven, plant Saab de productie van de nieuwe generatie 9-5 modellen in zijn faciliteiten te Trollhättan, Zweden.

“Deze overeenkomst geeft ons de mogelijkheid om het potentieel van Saab te maximaliseren dankzij spannende nieuwe producten, met een kenmerkend Zweeds karakter. De aankondiging betekent geweldig nieuws voor Saabs huidige en toekomstige klanten, dealers, toeleveranciers en werknemers wereldwijd”, zegt Jan Åke Jonsson, CEO van Saab Automobile AB.

De verkoop maakt deel uit van de gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden, inclusief de toestemming van de bevoegde instanties. Verscheidene termijnen en algemene condities, specifiek aan deze overname, worden op dit ogenblik nog niet vrijgegeven. Deutsche Bank handelt als financiële raadsgever van General Motors Corporation.

Koenigsegg Group AB is een consortium van privé-investeerders, dat geleid wordt door Koenigsegg Automotive AB. Koenigsegg Automotive AB produceert supersportwagens. Het Amerikaanse magazine Forbes heeft de Koenigsegg toegevoegd in zijn lijst van tien mooiste wagens uit de automobielgeschiedenis. Koenigsegg is betrokken in de ontwikkeling van milieu-vriendelijke technologieën, zoals flex-fuel motoren en elektrische “plug-in” systemen. Er zijn distributeurs in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Oceanië. Deze onderneming is gesticht in 1994, en gevestigd te Ängelholm, Zweden.

Deel dit bericht:

2 reacties op "Koenigsegg neemt Saab over!"

  1. Willem 17-06-2009 om 10:41

    Ik las vandaag dat Koenigsegg zo’n 18 wagens per jaar produceert. In vergelijking met de +90.000 van Saab een peulenschil natuurlijk! Benieuwd of ze erin slagen het merk een nieuwe elan te geven! Het zijn zeker geen lelijke wagens, maar bijvoorbeeld de binnenruimte was veel te weinig tov de buitenafmetingen. Ze hebben ook niet zo’n sterk imago hier in België, ik ken ze vooral als “dokters- of advocaatwagen”.

  2. XliljeezyX 17-06-2009 om 14:39

    De enige saab die ik mooi vind is de 93 Cabriolet..

Reageer

Reactie aan het plaatsen...