Officieel: Lexus LF-ZC Concept EV (2023)De Lexus LF-ZC Concept blikt vooruit naar een nieuw productiemodel gepland voor 2026 met een rijbereik van 1.000 kilometer.

Speciaal voor de Japan Mobility Show (voordien Tokyo Motor Show) hebben voornamelijk de Japanse automerken hun beste beentje voorgezet. Tastbare productiemodellen blijven vreemd genoeg achterwege maar aan futuristische conceptmodellen geen gebrek! Uiteraard allemaal zuiver elektrisch, voorzien van funky looks en allerhande buzzwords die voor Jan Modaal weinig uitmaken.

Onder de Pushing the Boundaries of the Electrified Experience noemer toont Toyota ons hier de FT-3e Concept en FT-Se Concept. Luxemerk Lexus is eveneens van de partij en heeft in primeur ook twee nieuwe EV conceptmodellen meegenomen. Want naast de LF-ZL Concept (SUV EV vlaggenschip) staat ook de Lexus LF-ZC Concept hier te blinken.

Deze is voorzien van het gloednieuwe Arene besturingssysteem dat “meer gepersonaliseerde rijervaringen, uitgebreid entertainment en klantgerichte geconnecteerde diensten” moet bieden. Ook promoten ze graag bamboe als hergebruik van natuurlijke hulpbronnen en een duurzame samenleving. Benieuwd of dat een toekomstig Lexus EV productiemodel zal halen.

Gezien het formaat (4,75 x 1,88 x 1,39 meter) en wielbasis (2,89 meter) moet de Lexus LF-ZC Concept zich tegen 2026 vertalen in een zuiver elektrische IS berline. Mét yoke stuurwiel die vandaag de dag (bijna) in de RZ450e SUV zit?!

Met een innovatieve krachtige (prismatische) batterij met een hoge energiedensiteit en een vereenvoudigde structuur, gecombineerd met een verbeterde energie-efficiëntie hoopt Lexus op een rijbereik van 1.000 km! Zo hoeven “bestuurders zich dus hoegenaamd geen zorgen te maken over de afstand die hun auto kan afleggen, zodat ze des te meer genieten van de rit, of het nu gaat om lokaal verkeer in en rond de stad of langeafstandsritten” aldus de Japanse luxewagenbouwer. Verdere specificaties werden niet vrijgegeven.