Officieel: Skoda Kodiaq SUV (2023)De tweede generatie Skoda Kodiaq SUV werd zowaar nog ruimer en functioneler, ook is er voor het eerst een zuinige Kodiaq iV plug-in hybride beschikbaar!

Sinds de lancering in 2009 werd de Skoda Kodiaq SUV al meer dan 3 miljoen keer geproduceerd. Kwestie van de lat hoog te leggen voor de tweede generatie. Designmatig houdt die het eerder bescheiden met vooral een nieuwe (zeshoekige, desgewenst verlichte) grille, smalle TOP LED Matrix koplampen en de geaccentueerde C-stijl. Uiteraard met een hoop personalisatiemogelijkheden zoals velgen (17” tot 20”) en koetswerkkleuren (oa de Bronx Gold nieuwkomer). De Kodiaq Sportline komt wederom met sportieve accenten.

Dankzij zes centimeter méér in de lengte is er binnenin zowaar NOG meer ruimte beschikbaar. Bij de Kodiaq met 5 zitplaatsen schommelt het koffervolume van 910 liter tot maar liefst 2.105 liter. Met 7 zitplaatsen kan er slechts 340 à 2.035 liter bagage in de koffer.

Skoda benadrukt dat ze de nodig tijd/energie staken in een verbeterde afwerking/materiaalgebruik. Dit zonder te vervallen in klassieke fouten, zo zijn er nog steeds de nodige klassieke bedieningselementen aanwezig. Naast een digitale tellerpartij (10,25”) is er ook een modern infotainmentsysteem (13″) met hedendaagse functionaliteit. Optioneel tover je een head-up display tevoorschijn! En de draadloze telefoonlader zorgt ook voor enige koeling, vermoedelijk een primeur.

Welkom Skoda Kodiaq iV plug-in hybride!

Naast de 2.0-liter TDI diesels (150 pk of 193 pk) is de 1.5-liter TSI benzine met 150 pk en 48V mild hybride ondersteuning opnieuw van de partij. Gloednieuw is de Skoda Kodiaq iV plug-in hybride met 204 pk dankzij het intelligente samenspel tussen een 1.5-liter TSI benzinemotor, elektromotor en DSG6 automaat. De 25,7 kWh accupack staat garant voor een zuiver elektrisch rijbereik van meer dan 100 km! Opladen kan aan 11 kW (AC) of 50 kW (DC). De Kodiaq PHEV is er wel enkel als vijfzitter (met plaats voor 745 liter bagage).

Een DSG automaat behoort tot de basisuitrusting van de nieuwe Kodiaq SUV, wie wat meer stabiliteit wenst kan voor een topversie met vierwielaandrijving gaan. Een zuiver elektrische Kodiaq EV komt er niet, daarvoor verwijst de Tsjechische autobouwer naar de Enyaq modellen!

Naast handige rijhulp, moderne connectiteit en leuke gadgets voorziet Skoda de nodige simply clever items. Denk aan de paraplu in de deur, ijskrabber en een verschuifbare achterbank, de displayreiniger is nieuw en heeft een specifiek opbergvak! Skoda is tevens best fier op de DCC Plus Dynamic Chassis Control (optioneel) die voor een betere demping zorgt. En dat moet voor een hoogstaand comfort zorgen!

Pas tegen de lente van 2024 maakt de nieuwe Kodiaq SUV zijn intrede bij de Belgische Skoda verdeler, momenteel aan een ongedefinieerde prijs. De uitgaande variant was er voor ongeveer 35.000 euro.

https://www.youtube.com/watch?v=aOEXy_pr_1k