Officieel: Skoda Enyaq iV Laurin & Klement EV luxe 286 pk (2023)De zuiver elektrische Skoda Enyaq iV modellen krijgen een luxueuze Laurin & Klement topversie met méér vermogen en meer rijbereik. De rest van het gamma volgt vermoedelijk snel!

Van bijna al haar modellen heeft Skoda (ooit wel) een luxueuze Laurin & Klement (L&K) topversie gemaakt. Een hommage aan Václav Laurin en Václav Klement oftewel de oprichters van het Tsjechische automerk.

De Skoda Enyaq Laurin & Klement is zowel verkrijgbaar als SUV of in de lifestyle Coupé koetswerkvorm. Beide topversies doen het met exclusieve details zoals de chroom accenten en aangepaste bumpers rondom. Ook de Platinum Grey details zijn voorbehouden voor de L&K uitvoering. Onder meer de verlichte grille (Crystal Face), 20” lichtmetalen velgen en beige lederen bekleding behoort tot de basisuitrusting.

Misschien nog iets interessanter is de introductie van een nieuwe motorisatie, de Skoda Enyaq 85. Standaard voorzien van achterwielaandrijving maar desgewenst ook als Enyaq 85X te verkrijgen, met vierwielaandrijving dus. De 85 nieuwkomer is 286 pk / 550 Nm sterk, toch maximaal 30 seconden en in specifieke omstandigheden. Goed voor een 0-100 km/u sprint in ongeveer 6,6 seconden, de topsnelheid ligt op 180 km/u.

De nieuwe batterijpack (85 kWh?) resulteert tezamen met de efficiëntere elektromotor in een groter rijbereik. Mits 18” velgen zou je met de reguliere Enyaq 85 tot 570 km (WLTP) ver geraken. De Enyaq 85X haalt 550 km rijbereik. Ook maakt battery preheating zijn intrede, desgewenst automatisch basis van de navigatiegegevens waardoor snelladen eveneens vlotter zal gaan. Zeker in koude(re) omstandigheden. In minder dan 30 minuten haal je een volle batterij (80% SOC).

Tevens noteren we diverse wijzigingen en nieuwigheden op vlak van connectiviteit en rijhulp. Vermoedelijk maken deze spoedig hun intrede bij de andere Skoda Enyaq iV uitvoerigen.

Wanneer de Enyaq Laurin & Klement opduikt bij de Belgische Skoda verdeler is nog niet duidelijk net zoals een vanafprijs.