Officieel: Lexus LBX crossover (2023)De funky LBX crossover is het nieuwe instapmodel van Lexus!

Volgens den Amerikaan staat bigger gelijk aan better. In Europa zien we het toch allemaal iets kleiner waardoor momenteel vooral de compacte SUV’s en crossovers (waanzinnig) populair zijn. Lexus springt mee op de actuele trend en introduceert specifiek voor onze regio de funky LBX! Per direct de kleinste Lexus ooit.

Cijfermatig wordt dat (slechts) 4,19 meter lang, 1,82 meter breed en 1,54 meter hoog. In de koffer past er toch 332 liter bagage. Al is dat zowaar méér dan de grotere UX250h! En voor de liefhebbers, de benaming verwijst naar Lexus Breakthrough Crossover. Leve de marketing!

Designmatig sluit de nieuwkomer mooi aan bij zijn soortgenoten, hetzij in een iets mildere vorm. Zo schreeuwt de grille niet direct om ALLE AANDACHT zoals bij de RZ en RX misschien wél het geval is. Achteraan vinden we naast een doorlopende LED lichtstrook ook de uitgeschreven merknaam terug. Allemaal hedendaagse designtrends waaraan de LBX aan voldoet.

Lexus LBX is 136 pk sterk en eveneens sterk personaliseerbaar

Een zuiver elektrische aandrijflijn is er niet bij. Voorin zit er een 1.5-liter hybride motorisatie met CVT transmissie, goed voor 136 pk / 185 Nm. Na 9,2 seconden haal je 100 km/u. Meer cijfermateriaal gaven de Japanners nog niet vrij, gezien de “innige band” met de Toyota Yaris Cross (GA-B platform) zal de LBX sowieso behoorlijk zuinig zijn. De LBX komt er zowel met voorwielaandrijving als vierwielaandrijving (E-Four). Bij die laatste zit er een extra elektromotor op de achteras!

Lexus heeft de nodige moeite gedaan om een aangenaam en luxueus interieur te creëren. Dit met knappe materialen, hoogwaardige afwerking en onder meer een 12,3” digitaal instrumentarium. Inzake infotainment staat er een 9,8” systeem paraat met hedendaagse functionaliteit én fysieke bedieningselementen. Tevens moet het rijgedrag, stabiliteit en comfortgehalte voldoen aan het ijzersterke DNA van het merk. Uiteraard in combinatie met een hoop veiligheidssystemen en rijhulp!

Naast een naamloze basisversie komt de Lexus LBX eveneens in een Elegant, Relax, Emotion en Cool uitvoering. Elk van deze atmospheres komt met de nodige accenten.

Op een Belgische vanafprijs is het nog even wachten, pas begin 2024 zal de Lexus LBX in de showrooms verschijnen.