Officieel: Renault R5 Turbo 3E Concept EV (2022)De zuiver elektrische Renault R5 Turbo 3E is een speels conceptmodel als eerbetoon aan de iconische Renault 5 Turbo 2 (R5) van weleer.

Een halve eeuw geleden zag de Renault 5 het levenslicht, een compacte doch doordachte stadswagen met vernuftige techniek. Pas in 1996 eindigde de productie en stond de teller op meer dan 7 miljoen verkochte exemplaren. Doorheen 2022 zagen we al diverse feestelijkheden omtrent de 50ste verjaardag van de Cinq, nu voegt Renault daar de blitse R5 Turbo 3E Concept aan toe. Die eert specifiek de sportievere uitvoeringen zoals de Renault 5 Turbo en Turbo 2. De E in de benaming verwijst naar E-TECH Electric, uiteraard is deze blitse showcar voorzien van een 100% elektrische aandrijflijn.

Iets beter zichtbaar is de reusachtige spoiler achterop en het interieur dat duidelijk op een rallywagen geïnspireerd is. Twee elektromotoren zorgen voor een vermogen van 380 pk / 700 Nm en die vloeien allemaal richting de achteras! De Franse autobouwer benadrukt meermaals – met enige fierheid – dat de R5 Turbo 3E Concept dan ook gemaakt is om te driften. En om daarvan de nodige actiebeelden te maken kan je beroep doen op 10 montagebeugels voor camera’s vanbinnen en vanbuiten.

De 0-100 sprint lukt in 3,5 seconden en bij 200 km/u bereikt de Renault R5 Turbo 3E Concept zijn topsnelheid. Hoeveel kilometer rijbereik de 42 kWh accupack zorgt is niet geweten. Wel dat je slechts 2 uur aan een 380V/32A lader moet om hem volledig op te laden. Het totaalgewicht bestaat uit 980 kg + 520 kg voor de accupack en het buizenchassis/bodemplaat/rolbeugels zijn FIA goedgekeurd.

Al deze Vijf feestelijkheden moeten ons warm maken voor een gloednieuwe R5 generatie in 2024. Uiteraard volledig elektrisch!