Officieel: Hyundai i20 N Rally 1 WRC (2022)Slaagt Hyundai – en specifieker Thierry Neuville – er met de gloednieuwe i20 N Rally 1 in om eindelijk WRC wereldkampioen te worden?

Na enkele mooie ereplaatsen in het Rally wereldkampioenschap (WRC) zou onze sympathieke landgenoot Thierry Neuville toch écht graag eens de titel pakken. Voordien rekende hij op de i20 Coupé WRC, voor het 2022 seizoen heeft Hyundai Motorsport de i20 N Rally 1 klaarstaan! Zijn copiloot is opnieuw Martijn Wydaeghe. Voor klantenteams heeft Hyundai ook een i20 N Rally 2 beschikbaar als opvolger voor de i20 R5.

Naamkundig legt het nieuwe dienstvoertuig van Neuville een duidelijke link met de speelse i20 N. Ook met de grote grille, blitse velgen en aanwezige spoiler achterop noteren we de nodige gelijkenissen met die straatlegale hot hatch. Wie echter technisch vergelijkt zal zien dat beide wagens niets met elkaar te maken hebben…

Vanaf het WRC 2022 seizoen maakt hybridetechnologie zijn (verplichte) opwachting. De 1.6-liter benzinemotoren krijgen ondersteuning van een elektromotor (136 pk) en accupack (3,9 kWh). Daarmee kunnen ze gedurende enkele bochten op een powerboost rekenen. Ook nieuw is de handgeschakelde vijf (!) versnellingsbak zonder (!) flippers aan het stuur en ontbreekt er een elektronisch sperdifferentieel. Voor een eigen exemplaar moet je richting Alzenau (Duitsland) waar Hyundai Motorsport GmbH gevestigd is. Al kan de lokale Hyundai verdeler je wel helpen met een i20 N, i30 N of Kona N.

Go Thierry!