Officieel: Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae (2021)Na een gezegende carrière neemt Lamborghini met een krachtige/feestelijke Aventador LP780-4 Ultimae afscheid van haar V12 topmodel.

In 2011 kwam de Aventador de legendarische Murciélago aflossen als Lamboghini’s V12 topmodel, na een succesvolle carrière van tien jaar is het einde nu écht nabij. Al neemt de Italiaanse sportwagenbouwer uit Sant’Agata Bolognese uiteraard afscheid in stijl met de Aventador LP780-4 Ultimae. Kort gezegd combineert die final edition het beste van de Aventador SVJ (performance) met de Aventador S (lijnenspel).

Slechts 600 exemplaren zullen er gebouwd worden. Zowel te verkrijgen als coupé’s (in de Blu Tawaret + Blu Nethuns koetswerkkleuren) en als dakloze Roadsters (duotone grijstinten met Rosso Mimir accenten). Een genummerde badge moet de exclusiviteit benadrukken.

Achterin ligt nog steeds een atmosferische (!) 6.5-liter V12. In de Aventador LP780-4 Ultimae goed voor 780 pk / 720 Nm. Daarmee knalt de 1.550 kg zware Italiaan in 2,8 seconden naar 100 km/u en bereikt hij pas bij 355 km/u zijn topsnelheid. De zeventraps ISR automaat (met enkele koppeling) stuurt het vermogen op intelligente manier naar de vier wielen.

Lamborghini heeft al aangegeven dat ze werken aan een V12 opvolger. Maar die zal sowieso beroep doen op ondersteuning van een elektromotor. Of dat mild hybride, hybride of plug-in hybride zal zijn moet de toekomst uitwijzen. Daarnaast is er ook een zuiver elektrische Lambo op komst!