Officieel: Volvo Concept Recharge (2021)De Volvo Concept Recharge is de futuristische voorbode van een geheel nieuwe generatie (zuiver elektrische) modellen.

De XC40 Recharge (en lifestyle C40 Recharge afgeleide) was de eerste zuiver elektrische Volvo, op middellange termijn zal het volledige gamma bestaan uit 100% elektrische modellen. Die maximaal 180 km/u kunnen. Met de Concept Recharge geven de Zweden al een glimp van de toekomst, nog steeds voorzien van de typerende Thor LED koplampen.

De Volvo Concept Recharge zal binnenkort zijn opwachting maken in productievorm als XC90 opvolger. Ook toekomstige Volvo modellen zullen designelementen hiervan overnemen. Technische details ontbreken op dit moment, wel is het platform specifiek voor EV’s ontworpen wat zéér goed nieuws is voor de binnenruimte. De batterijpack wordt mooi in de bodem ingewerkt wat dan weer een positieve invloed heeft op het zwaartepunt en rijgedrag.

Naast een 15” infotainmentsysteem met Google / Android basis krijgt de Volvo Concept Recharge ook nog steeds een digitale tellerpartij mee. Dankzij LIDAR radar/sensoren moeten toekomstige Volvo’s nog beter/zelfstandiger kunnen rijden terwijl ze gevaarlijke situaties ook beter kunnen inschatten. Dit in alle weersomstandigheden.

Nog interessanter worden de innovatieve solid state batterijen. Die bevatten geen vloeistof, zijn niet/minder ontvlambaar en bevatten geen kobalt. Tevens hebben ze een hogere energiedichtheid waardoor je met minder cellen toch een grotere capaciteit kan bekomen. Volvo spreek zelfs van 1.000 km!

Al zijn ze ook eerlijk genoeg om te vermelden dat dergelijke techniek/technologie pas tegen 2030 ingeburgerd zal geraken. Intussen hebben ze een samenwerking aangegaan met Northvolt, een Zweedse accuproducent, voor de productie van lithium-ion batterijen.