Officieel: Jeep Compass facelift MY21 (2021)De nieuwe Jeep Compass introduceert diverse veranderingen op het vlak van stijl, technologie, veiligheid, duurzaamheid en functionaliteit.

De (prima verkopende) Compass speelt voor het Amerikaans-Italiaanse Jeep in het populaire SUV C segment. Vorig jaar werd het gamma alreeds opgefrist met de introductie van een nieuwe 1.3 Turbo benzinemotor en fiscaal aantrekkelijke 4xe plug-in hybrides, nu wordt de rest ook in ’t nieuw gestoken.

Zelf ziet Jeep hier een “volledig nieuw” model blinken (bovendien hun eerste “nieuwe product in het Stellantis tijdperk”), iets rationeler gezien betreft het hier een facelift. Aan de voorzijde blijft het zeer herkenbaar maar in een verfijnde/stijlvollere vorm met ondermeer slanke LED lichtblokken. De gelijkenissen met de grote Grand Cherokee zijn duidelijk. De personalisatiegids werd bovendien nog wat aangedikt met nu 15 koetswerkkleuren en 16” tot 19” lichtmetalen velgen.

Jeep is bijzonder fier over de nieuwe indeling van de middenconsole wat voor meer opbergruimte zorgt (+ 4,4 liter), wij zien vooral een opgewaardeerde afwerking (dashboard, middentunnel, deurpanelen, …) met kwalitatievere materialen. Met een digitaal dashboard (10,25” Full HD) en het UConnect5 infotainmentsysteem (8,4” of 10,1”), die laatste werd wat hoger gepositioneerd. Apple CarPlay en Android Auto werken nu ook draadloos.

Het motorengamma van de Jeep Compass omvat vijf opties. Enerzijds is er de 1.3-liter Turbo GSE (130 pk of 150 pk) met manuele 6-versnellingsbak of 6-traps DCT automaat aan benzinezijde, dieselrijders zijn aangewezen op de 1.6-liter MultiJet (130 pk). Wie vierwielaandrijving wenst moet richting de plug-in hybrides gaan met 190 pk of 240 pk, met een CO2 uitstoot van 44 g/km CO2 (WLTP) scoor je de nodige fiscale voordelen als zakelijke rijder.

In primeur krijgt deze Compass de Highway Assist mee, een slimme combinatie van Adaptive Cruise Control en Lane Centering. Daarnaast is er nog meer rijhulp/veiligheid in de vorm van Traffic Sign Recognition (verkeersbordenherkenning), Intelligent Speed Assist (intelligente snelheidsassistent), Driver Drowsiness Alert (vermoeidheidsdetectie) en Automatic Emergency Braking with Pedestrian and Bicycle Recognition (noodremhulp met voetgangers/fietsers detectie) aanwezig.

Naast de vijf gekende uitrustingsniveau’s (Sport, Longitude, Limited, S en Trailhawk) is er (tijdelijk) ook een feestelijke 80th Anniversary topversie beschikbaar van de Jeep Compass. Prijsmatig loopt het in België van 28.490 euro (1.3i Turbo 130 pk Sport) tot 49.190 euro (PHEV 4xe 240 pk S).