Officieel: Jaguar XF 2015

Officieel: Jaguar XF 2015Zoek niet langer naar dat alternatief voor de gevestigde Duitse concurrentie, Jaguar komt in het najaar met een gloednieuwe XF!

Niet geheel verrassend, maar aan de buitenzijde lijkt de nieuwe Jaguar XF behoorlijk op zijn voorganger én een groot uitgevallen XE, al lijkt het lijnenspel op het eerste zicht te kloppen. Hoewel de wagen enkele millimeters korter en lager werd, nam de wielbasis toch toe. In mensentaal resulteert dat vanzelfsprekend in een grote (been)ruimte achterin. Dankzij het intensief gebruik van (lichtgewicht) aluminium is de XF 2015 maar liefst 190 kilogram lichter dan de vorige generatie, wat een positieve invloed heeft op het rijgedrag en verbruik!

Binnenin krijgen we eindelijk een premiumwaardig InControl Touch Pro infotaimentsysteem met Dual View technologie, de afwerking is nog steeds van een onberispelijk niveau. Net zoals bij de grote XJ als de betere Range Rover’s krijg je ook in deze XF een digitale meterset die je naar hartenlust kan configureren. Ben je gesteld op geluidskwaliteit, vink dan zeker het Meridian geluidssysteem van 825W en 17 speakers aan op je bestelbon!

Op vlak van motoren zijn er drie benzine- en dieselmotoren voorhanden, al is het nog uitkijken of ze allemaal in België gecommercialiseerd zullen worden. De meest interessante wordt de nieuwe 2.0-liter Ingenium-dieselmotor met 163 pk en 380 Nm, goed voor een CO2 uitstoot van slechts 103 g/km. Ook een 180 pk sterke uitvoering van dit blok komt er aan, net zoals een 3.0-liter V6 topdiesel met 300 pk en 700 Nm! Aan benzinezijde is er een 2.0-liter viercilinder met 240 pk en 340 Nm, bij de 3.0-liter V6 Supercharger mag je kiezen tussen 340 of 380 pk. De Jaguar XF zal starten met een manuele zesbak, de betere uitvoeringen krijgen de achttraps ZF automaat.

De Jaguar XF geniet van een ideale gewichtsverdeling en stuurt standaard zijn vermogen naar de achteras, maar natuurlijk komen er ook vierwielaangedreven uitvoeringen beschikbaar! Alle bekende rijhulp- en veiligheidssystemen uit de grote Jaguar-Land Rover familie zijn ook bij de nieuwe XF van de partij, aangedikt met enkele nieuwkomers zoals Intelligent Driveline Dynamics, All-Surface Progress Control en de Jaguar Configurable Dynamics.

Op 1 april (geen grap) beleeft de Jaguar XF 2015 zijn wereldpremière op het Autosalon van New York, tegen de zomer zou de introductie ook hier een feit moeten zijn. Prijzen zijn er momenteel nog niet, de (toekomstige) Mercedes E-Klasse, BMW 5-Reeks en Audi A6 zijn ongetwijfeld even benieuwd als wij!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...