Video: 40 jaar BMW M GmbH

BMW 3.0 CSL Coupe header
BMW’s M-divisie startte 40 jaar geleden met de BMW 3.0 CSL Coupé, in een video toont BMW trots de historie van ’s werelds krachtigste letter.

BMW Motorsport GmbH startte in 1972 met 35 werknemers en was bij de start vooral bekend wegens de legendarische BMW 3.0 CSL Coupé waarmee in 1973 verschillende overwinningen werden behaald onder de eigen racekleuren: blauw, violet en rood. Later verlengde de M-divisie de successen met de eerste BMW met M-badge: de BMW M1. Het model werd onthuld op het autosalon van Parijs in 1978 en werd specifiek ontworpen om ook in de racerij dienst te doen. Terwijl de racerversie over 470 pk beschikte, kon de straatlegale versie beroep doen op 277 paarden. Daarmee was de BMW M1 in zijn tijd de snelste straatauto.

De richting van de M-divisie veranderde definitief in 1979, toen de BMW M535i gelanceerd werd, de spirituele voorvader van de BMW M5. Later volgde de BMW M3, die in de DTM-klasse verschillende titels binnenrijfde. Maar de geschiedenis gaat verder, nog steeds bouwt BMW M GmbH de meest sportieve BMW’s op aarde, en het einde is nog lang niet in zicht.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...