Rijtest & Video: Citroen DS5 1.6 e-HDi

Test Citroen DS5
Voor de DS-Reeks was Citroën haar imago als creatief merk kwijtgespeeld. De DS3 en DS4 veranderden dat deels, maar wie op zoek is naar echte Franse extravagantie, moet bij de DS5 zijn!

De looks van de wagen alleen al verraden dat Citroën terug een gedurfd merk is. Welke koetswerkvorm de wagen exact heeft gekregen, kunnen ze bij Citroën zelfs niet zeggen. Om een Shooting Brake te zijn, heeft hij twee deuren teveel, maar om een gewone break te zijn, is zijn daklijn te aflopend. De Citroën DS5 is een beetje vanalles en komt daar verbazend genoeg opvallend goed mee weg. Overal verwerkte Citroën speciale lijnen en details die ervoor zorgen dat elke aanblik op de DS5 iets nieuws naar boven brengt. Sommigen vinden de wagen hierdoor misschien wel overgestileerd, anderen vinden zijn looks dan weer subliem. Het enige waar wij een klein probleem mee hebben, zijn de chromen bogen die van de koplampen vertrekken en over een deel van het koetswerk lopen. Dat is misschien iets teveel van het goede. Maar voor de rest kon de DS5 ons op gebied van looks zeker en vast smaken. De aflopende daklijn zorgt ervoor dat de achterbank geen overdreven hoofdruimte biedt, maar er komt pas een tekort aan ruimte als je boven 1.90 m groot bent. De koffer is met zijn bagageruimte van 465 liter voldoende ruim bemeten.

Test Citroen DS5

Wie dacht dat de DS5 het best te bewonderen valt langs de buitenkant, heeft het bij het verkeerde eind. Daar waar de buitenkant er alles behalve slecht uitziet, heeft Citroën er nog een schepje bovenop gedaan aan de binnenkant. Het dashboard lijkt op een lichte helling te liggen, waardoor het zeer overzichtelijk is. Bovenaan prijkt er een scherm, met daarnaast een smaakvolle analoge klok en een startknop. Iets meer naar onder liggen de bedieningsknoppen van de airco en het geluidssysteem. De ruimte tussen bestuurder en passagier wordt gevuld met artistieke knoppen die de ruiten kunnen openen en de centrale vergrendeling inschakelen. Diezelfde knoppen vinden we in de dakhemel ook terug, al dienen ze daar om de driedelige panoramische ruit te openen. Hun hoge plaatsing en futuristische vormgeving doen vermoeden dat je je in een jet bevindt, best wel aangenaam. Zo mogelijk nog aangenamer zijn de lederen stoelen die Citroën in ons testmodel installeerde. Ze kosten samen met wat andere lederen inleg €3.000, maar hun horlogebandmotief past perfect bij de rest van het extravagante interieur en bovendien zitten ze heerlijk. Zowel voor- als achteraan. De enige twee dingen aan het interieur die lijken tegen te vallen zijn het zicht naar achter en bedenkelijke kwaliteit van sommige materialen. Al moet je die er maar gewoon bij nemen, want over de rest van het interieur niets dan lof.

Test Citroen DS5

Test Citroen DS5 MRMTest Citroen DS5

De DS5 is in tegenstelling met wat je zou vermoeden niet gebaseerd op de Citroën C5. Hij staat op het onderstel dat voor de C4 en DS4 gebruikt wordt en dat is ergens wel jammer. De Citroën DS5 ligt hierdoor namelijk behoorlijk hard op de weg, iets wat meteen opvalt wanneer je een verkeersdrempel neemt of een alomtegenwoordig stuk slecht afgewerkt asfalt tegemoet rijdt. Maar dat harde rijgedrag associëren met sportiviteit is een brug te ver. Daarvoor is het afgeplatte stuur – dat overigens excellent in de hand ligt – iets te licht en helt de koets nog iets teveel over. Ook de motor van ons testmodel – maar daarover later meer – past niet in het plaatje van sportiviteit. Had Citroën de DS5 op het onderstel van de C5 gebaseerd, kon dit euvel gemakkelijk verholpen worden door de befaamde Hydractive-vering te installeren, maar jammer genoeg is dat op de DS5 dus niet mogelijk. Jammer, want we hadden de DS5 graan een stuk comfortabeler gehad. Al mogen we over het algemeen niet klagen over het weggedrag van Citroën’s meest extravagante. Al is het jammer dat het plaatje niet volledig klopt.

Test Citroen DS5

We gingen een week op pad met Citroën’s kleinste dieselmotor voor de DS5. De 1.6 liter grote e-HDi motor zorgt voor 110 pk en 270 Nm en sprint van nul naar honderd in 13,5 seconden. Op papier geen al te beste prestaties dus, al komt de DS5 in realiteit aardig van zijn plaats. Hij combineert dat sprintcijfer met een verbruik van 4,4 liter per 100 km in theorie, in praktijk moet 5,6 liter per 100 km haalbaar zijn bij een normaal weggedrag. Jammer genoeg levert Citroën deze 1.6 enkel met een gerobotiseerde zesbak die ondermaats presteert. Vertrekken uit stilstand is geen enkel probleem, gangwissels nemen jammer genoeg teveel tijd in beslag. Wanneer je besluit te accelereren, wil de automaat terugschakelen. Maar aangezien dat terugschakelen veel tijd vraagt, vertraag je eerst op het moment dat je net wil versnellen. Dit geeft de bestuurder het gevoel dat hij een gebrek aan controle heeft. Dieselen kan met nog 3 andere motorisaties: de 2.0 HDi met 135 pk, de 2.0 HDi met 160 pk en de HY4. Vooral die laatste motor is vernieuwend. Hij beschikt over 200 pk, door een samenwerking tussen een dieselmotor en een elektromotor. De sprint van nul naar honderd is geklaard in 9,3 seconden, terwijl het verbruik met 3,8 liter in theorie goed meevalt. Zijn CO2-uitstoot bedraagt amper 99 gram per km. De wagen wordt ook aan een gerobotiseerde zesbak gekoppeld. Wie liever benzine rijdt, moet sowieso voor de 1.6 liter grote THP-motor kiezen. Hij is beschikbaar met 155 en 200 pk, beide motoren hebben we eerder al getest met een positief eindoordeel.

Test Citroen DS5

Test Citroen DS5Test Citroen DS5

De DS5 is er al vanaf €30.185. Die som geld levert je een 155 pk sterk model met het basisuitrustingsniveau Chic. Dat pakket krijgt onder meer ABS, ESP, een startknop, lichtsensoren, regensensoren, airco, een USB-aansluiting en een stel LED-stroken. Behoorlijk wat uitrusting dus voor hetgeen je betaalt. Misschien is hij zelfs iets te goedkoop om premium over te komen, maar laten we dat collectief voor Citroën verzwijgen! Iets hoger op de trap van de uitrustingsniveau’s vinden we So Chic terug. Voor €32.995 kan je een dergelijke DS5 op je oprit parkeren, dat model zal bovenop de Chic-uitrusting ook beschikken over cruise control, elektrische buitenspiegels, Bluetooth, een analoge klok en een cockpit-dak. Het hoogste uitrustingsniveau heet Sport Chic en maakt je sowieso €37.885 armer. In ruil voor die som geld krijg je onder meer lederen zetels die elektrisch verstelbaar zijn en verwarmd kunnen worden, een Head-Up Display en GPS. De belangrijkste opties van de DS5 zijn onder meer een speciale buitenkleur (€700), lederen zetels met horlogebandmotief (€3.000), een GPS (€1.690) en meedraaiende xenon koplampen (€1.100). Al bij al is de DS5 een uiterst gunstig geprijsde wagen.

Test Citroen DS5 MRM

Conclusie

Citroën is terug van weggeweest. Het heeft een eindje geduurd, maar het is pas sinds de DS-reeks dat de slogan Créative Technology effectief van toepassing is op het merk met de dubbele chevron. De DS5 is een extravagante wagen met een extreem gevoel voor mode en details. Hoe goed hij er van buitenaf ook uit mag zien, het interieur is nog steeds een betere plaats om de schoonheid van de DS5 te bewonderen, op enkele kleinigheden na is het namelijk subliem. Overweeg je de DS5 aan te schaffen, raden we aan de 1.6 e-HDi met gerobotiseerde zesbak te laten voor wat hij is. Hij is misschien relatief zuinig, maar je zal veel meer plezier beleven aan een andere motorisatie. Verder hadden we de ophanging graag iets comfortabeler gehad, al kunnen we eigenlijk best leven met de huidige afstelling.

Test Citroen DS5

Test Citroen DS5Test Citroen DS5

Overzicht

+ Interieur
+ Vormgeving
+ Details
+ Prijs

– Iets te hard afgeveerd
– Gerobotiseerde zesbak

Test Citroen DS5 MRM

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Fréderic Louis & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...