Rijtest & Video: BMW 120d

Test BMW 120d 1-Reeks 2012
Met de tweede generatie 1-Reeks wil BMW de pijnpunten van de vorige generatie wegwerken, wij reden de 120d en keken of het merk daarin slaagt.

Bij de lancering van de 1-Reeks was er heel wat commotie rond het design van BMW’s kleinste. De fors uitgevallen koplampen en de grotere grille stonden in schril contrast met de fijn gesneden exemplaren van zijn voorganger. Daarnaast leken de achterlichten hun inspiratie bij de Polo te hebben gehaald, wat niet meteen hielp om de gemoederen te bedaren. Gelukkig valt het in realiteit allemaal best mee, door de nieuwe koplampen oogt de 1-Reeks misschien wat aimabeler, maar verder blijft het gewoon een sportief ogende auto. De 1-Reeks is voor het eerst in verschillende versies te koop, naast een basisversie is er plaats voor een Sport en Urban Line, die krijgen zoals de naam doet vermoeden respectievelijk sportieve en luxueuze details mee. Ons model kreeg het opschrift ‘Sport’ en laat zich kenmerken door een strakkere onderbumper, enkele zwarte accenten en sportieve velgen. Wie voor de Urban-line kiest krijgt witte velgen en chroomafwerking voor de grille, de zijspiegels en de bumpers. Kleine details waarmee je de nieuwe 1-Reeks volledig naar smaak kan kiezen.

Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Test BMW 120d 1-Reeks 2012Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Wat misschien niet meteen opvalt, is dat de nieuwe 1-Reeks 8,5 centimeter langer is geworden dan zijn voorganger, waarvan de wielbasis met 3 centimeter toenam. Dat resulteert uiteraard in meer ruimte in het interieur, zo steeg de beenruimte op de achterbank met 2,1 centimeter en kan je er dankzij een kleine groeischeut in de breedte ook makkelijker met drie personen plaatsnemen. Dat de kofferruimte met 30 liter toenam tot 360 liter helpt de 1-Reeks daarnaast terug mooi in het zog van zijn concurrenten. Maar het interieur kreeg niet alleen een ruimtelijke update, ook visueel werd de 1-Reeks flink aangepakt. We zien een volledig herwerkt dashboard, met mooie inlegplaatjes en een vernieuwde tellerpartij. Centraal eist het 8,8″ grote display van het optionele iDrive-systeem wel de meeste aandacht op, het systeem herbergt naast de instellingen van de wagen zowel navigatie, radio als de mogelijkheid om je smartphone via Bluetooth te koppelen. De bediening gaat zoals gewoonlijk bij BMW via een handige draai-drukknop in de middenconsole. Het nieuwe interieur oogt verder fris en een stuk luxueuzer dan wat we van zijn voorganger gewoon waren, daarnaast staat ook de afwerking op een zeer hoog niveau. Zo herkennen we een betere materiaalkeuze, zien we contrasterende stiksels op het stuurwiel en zitten de stoelen opperbest.

Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Test BMW 120d 1-Reeks 2012Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Onder de motorkap van de nieuwe 1-Reeks is voortaan enkel plaats voor turbomotoren, waarvan wij de op één na krachtigste dieselmotor konden testen. De 120d zorgt voor 184 Pk en 380 Nm koppel, en koppelt sportieve prestaties aan een grote zuinigheid. Een sprint van 0 naar 100 km/u duurt amper 7,2 seconden, terwijl het gemiddeld opgegeven verbruik op 4,5 liter/100 km blijft steken. In realiteit valt vooral het hoge koppel van de 120d op, met uitermate vlotte hernemingen en zelfs voldoende pit in het lage toerengebied. Standaard worden alle motoren aan een manuele zesbak gekoppeld, maar wie wil kan zoals in ons testmodel voor een achttrapsautomaat kiezen. Schakelen gaat dan uitermate vloeiend en vlot, en dankzij de acht verschillende versnellingen heeft de automaat ook altijd de keuze om het meest economische verzet te kiezen. In realiteit bleek de 120d dan ook behoorlijk zuinig, bij sportief rijden kwamen we op 6,5 liter/100 km uit, terwijl een normaal rijgedrag amper 5,5 liter/100 km op het bord tovert. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan steeds de ECO PRO-modus inschakelen, een systeem waarbij het motormanagement op zuinig wordt gezet en je allerlei tips krijgt om het brandstofverbruik terug te dringen.

Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Test BMW 120d 1-Reeks 2012Test BMW 120d 1-Reeks 2012

De toekomstige leasetopper wordt ongetwijfeld de 116d EfficientDynamics, die met een CO2-uitstoot van amper 99 gram/km uitermate lief is voor het milieu. Onder de motorkap vinden we dan een 1,6 liter grote turbodiesel met 116 pk en 260 Nm koppel, gecombineerd met een gemiddeld verbruik van 3,8 liter/100 km. Verder is er langs dieselzijde nog keuze tussen een 118d en een 125d, respectievelijk met 143 en 218 pk. Langs benzinezijde is de 116i met 136 pk de instapper, die sprint al in 8,5 seconden naar 100 km/u maar houdt het verbruik met 5,5 liter/100 km wel netjes binnen de lijnen. Verder is er keuze tussen een 118i en 125i, respectievelijk met 170 en 218 pk.

Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Test BMW 120d 1-Reeks 2012Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Hoewel de geruchten anders deden vermoeden beschikt de nieuwe 1-Reeks nog steeds over achterwielaandrijving en daarmee maakt het merk een statement. De 1-Reeks is dan ook de enige in zijn klasse die de achterste wielen aandrijft, waardoor je sowieso een dynamischer rijgedrag mag verwachten. Dat dynamisch rijgedrag herken je in de demping, maar iets minder in de sturing van de 1-Reeks. Het stuur is wel direct, maar mist naar onze mening toch de zwaarte die het nodig heeft om als bestuurder precies te kunnen inschatten waar de voortrein mee bezig is. Dankzij de verschillende rijmodi kan je hier wel wat aan sleutelen, maar zelfs in de sportstand konden we de 1-Reeks bij wijze van spreken nog met een pink bedienen. De rijmodi kunnen trouwens via de middenconsole worden ingesteld en laten je toe om te schakelen tussen ECO PRO, Comfort en Sport. Over de ECO PRO-modus vertelden we eerder al dat het helpt om het brandstofverbruik terug te dringen, volgens BMW zelfs tot 20%. De Comfort-modus is op zijn beurt een eerder evenwichtige keuze, terwijl de Sport-modus de wagen wat scherper zet. Leuk gadget is trouwens dat je in de Sport-modus voor een sportweergave op het iDrive-display kan kiezen, waarbij vermogen en koppel worden weergegeven, ideaal voor wie van statistieken houdt. In de ECO PRO-modus krijg je een soortgelijke weergave, met informatie over het periodiek verbruik over de laatste 30 minuten of een visuele weergave van hoe de wagen brandstof spaart. Leuke extra’s, waarmee je je meer betrokken kan voelen bij het rijden. Over het algemeen heeft de 1-Reeks trouwens nog steeds dat leuke en sportieve rijgedrag als vanouds, een gecontroleerde stap opzij zetten kan nog steeds, maar het geheel blijft wel erg voorspelbaar en vooral veilig.

Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Test BMW 120d 1-Reeks 2012Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Je hebt al een 120d vanaf 28.000 euro, maar dan heb je uiteraard een relatief kale 1-Reeks gekocht. De optielijsten kunnen de prijs pijlsnel omhoog brengen. Dat de 1-Reeks voortaan optioneel uitgerust kan worden met een hele reeks opties die je eerder in een 5- of 7-Reeks verwacht, helpt daarbij niet. Zo kan je ondermeer adaptieve koplampen, Park Assist, Lane Departure Warning en Cruise Control met remfunctie bestellen. Ons testmodel moest met opties 41.120 euro opbrengen, best een forse prijszetting. Zo kost de Sport Line je 1.625 euro extra, betaal je voor leder 1.600 euro en mag je voor het Navigatiesysteem Professional 2.500 euro rekenen. Zuinig zijn met opties of een lichtere motor kiezen lijkt dus belangrijk als je budgetvriendelijk een 1-Reeks wil kopen. De 116d is er vanaf 24.400 euro, tel je daar leder en navigatiesysteem bij dan kom je op 28.500 euro uit. Niet dat de 1-Reeks plots een stuk duurder is geworden dan zijn voorganger, als we naar de updates kijken die de nieuwe generatie meekrijgt dan kunnen we alleen maar zeggen dat je prijs/kwaliteit een betere koop doet.

Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Test BMW 120d 1-Reeks 2012Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Conclusie

Met de nieuwe 1-Reeks heeft BMW opnieuw een toekomstige topper in het gamma. De looks hebben misschien wat gewenning nodig, maar zullen ongetwijfeld genoeg mensen overhalen om de nieuwe generatie te proeven. Belangrijker dan het exterieur werd namelijk het interieur flink aangepakt met mooie materialen, een overzichtelijk dashboard, nieuwe tellers en een optioneel 8,8″ groot iDrive-display. Daarnaast beschikt de 1-Reeks nog steeds over achterwielaandrijving, iets waar zijn concurrenten niet over kunnen meespreken. Hierdoor mag je nog steeds een dynamisch weggedrag verwachten, enkel de sturing had naar onze smaak iets zwaarder gemogen. Onder de motorkap kan je voortaan enkel voor turbomotoren kiezen, waarvan de 120d met 184 pk erg puik presteert. De volwassenheid van de nieuwe 1-Reeks verraadt zich aan de optiemogelijkheden. Standaard kies je voor een manuele zesbak, maar optioneel kan tegenwoordig een achttrapsautomaat worden gekozen, ongezien in deze klasse. Over de prijszetting kunnen we verder kort zijn, een 1-Reeks kost nog steeds een flinke zak centen, maar als we kijken naar de flinke update die de wagen kreeg, dan doe je prijs/kwaliteit wel een betere zaak. Dat alleen al doet ons vermoeden dat de 1-Reeks terug als warme broodjes over de toonbank zal gaan.

Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Overzicht

+ 120d, vlot en zuinig
+ Achttrapsautomaat
+ Interieurontwerp

– Sturing mag zwaarder
– Optieprijzen

Test BMW 120d 1-Reeks 2012

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Tim De Baets 

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...