Rijtest & Video: Renault Megane RS Trophy

Megane Coupe RS Trophy
De Renault Mégane RS Trophy is de overtreffende trap van de Mégane RS, zoveel is zeker!

Het moet de ingenieurs van Renault pijn gedaan hebben om te zien dat de Renault Mégane RS – die ons overigens zeer goed beviel – trager rond de Nürburgring ging dan de hardcore-versie van zijn voorganger, de Renault Mégane R26.R. De oplossing komt in de vorm van een in ons geval knalgele – en voor die unieke kleur Sirius Yellow betaal je €1.600 – Renault Mégane RS Trophy. Met zijn rondetijd van 8:07.97 is hij zo’n 9 seconden sneller dan zijn voorganger die terecht de R van Radical in zijn naam kreeg. De R26.R kreeg bijvoorbeeld plastieken ruiten, een rolkooi en harnasgordels. Om gewicht te besparen werd de achterbank uit de wagen gegooid net als de radio, airbags en elke vorm van geluidsisolatie. De Renault Mégane RS Trophy beschikt in tegenstelling tot de R26.R wel over alle dingen die een wagen dagelijks bruikbaar makken en is dus een hot hatch in zijn puurste betekenis. Al geven we toe dat de Recaro kuipstoelen en de harde ophanging misschien niet direct thuishoren op het Belgische wegdek. So what? Dankzij zijn genereuze kofferruimte kan je trouwens 377 liter bagage in een blitstempo rond de Ring sturen.

Renault Mégane RS Trophy test

Aan de buitenkant onderscheidt niet alleen de eerder vermelde kleur Sirius Yellow de Trophy van een standaard RS, ook de rode lijnen rond de 19″ zwarte aluminium velgen maken duidelijk dat het de Trophy menens is. Rond die prachtige velgen vinden we Bridgestone Potenza RE050A rubber terug, hetzelfde rubber dat de rondetijd op de Ring vastlegde. Aan de voorkant zien we een Trophy-logo dat ook te bewonderen is op de flanken van de wagen. Net als de Mégane RS krijgt ook de Trophy subtiele dakvinnen en een enorme diffuser met één centrale uitlaat. Er worden slechts 500 exemplaren van dit paradepaardje gemaakt, aan de binnenkant vind je terug met het hoeveelste exemplaar je op pad bent. In ons geval N°30 van een nu al legendarische reeks.

Renault Mégane RS Trophy test

Binnenin ademt de Mégane RS Trophy sportiviteit. De zitpositie in de Recaro kuipstoelen is voldoende laag. Instappen is niet 100% praktisch, maar zeker en vast de moeite waard als je het rijplezier dat je ervoor terugkrijgt in beschouwing neemt. De stoelen omsluiten je hele lichaam zodat je tijdens het bochtenwerk mooi op je plaats blijft zitten. Het stuur ligt goed in de hand en voelt sportief aan. Een GPS-systeem vind je niet terug in de RS Trophy, ongetwijfeld omwille van het feit dat een omweg in deze hot hatch maken eerder een zegen is dan een vloek. In de plaats krijg je een RS Monitor die onder meer sprinttijden, rondetijden en G-krachten weergeeft. Moeten we nog vermelden dat de RS Trophy een circuitbeest is? De instrumenten van de wagen voelen accuraat aan, maar laten zich met de nodige kracht bedienen. De koppeling is goed doseerbaar, de versnellingsbak moet je dan weer ter tijd en stond op zijn plaats zetten met wat duw- en trekwerk.

Renault Mégane RS Trophy test

Dankzij wat getweak aan de luchtinlaat en 0,2 bar extra turbodruk levert de 2.0 liter grote krachtbron van Renault nu 265 pk in plaats van 250 pk. Daardoor daalt de sprinttijd van nul naar honderd met 0,1 seconde naar een ronde tijd van 6 tellen. Zijn topsnelheid komt neer op 254 km/u, maar misschien nog impressionanter zijn de tussensprints. Dankzij de Mégane RS Trophy zijn vermogen en zijn koppel van 360 Nm is er vanaf 3.000 toeren namelijk enorm veel pret te beleven. Vanaf 5.000 toeren nemen de pk’s het over van het koppel en kan je stevig doortrappen tot de toerentalbegrenzer zich moeit. Maar voor het zover is krijg je een bieptoon te horen dat je moet opschakelen. En die bieptoon komt altijd later dan verwacht, wat genoeg zegt over de kunde van het motorblok. Hoog in de toeren hoor je een relatief bescheiden motorgeluid dat we liever iets prominenter aanwezig gezien hadden. Wel leuk dan weer zijn de occasionele plofjes die je te horen te krijgt. Voor de volledigheid vermelden we het theoretisch verbruik van 8,2 liter per 100 km nog even, maar haal het als koper niet in je hoofd dat je dat getal ooit op de verbruiksmeter zult toveren. De Renault Mégane RS Trophy schreeuwt om meer!

Renault Megane Coupe RS Trophy test

Het weggedrag van de Renault Mégane RS Trophy is subliem. Dankzij het geniale Cup-chassis houdt de Trophy zich steeds strak op gelijk welk wegdek. Zolang het maar droog ligt… Op een vochtige ondergrond komt het onderstuur dat de meeste voorwielaandrijvers typeert namelijk naar boven. Niet dat we de RS Trophy iets kwalijk kunnen nemen, 265 paarden op de voorwielen is namelijk veel. Bij slecht weer laat je de RS Trophy dus best op stal staan. Maar vergeet hem daar zeker niet uit te halen als het wegdek kurkdroog ligt. Dan komt hij namelijk volledig tot zijn recht! Het stuur voelt scherp aan en laat je toe zeer precies in te sturen. Het communiceert bovendien zonder al te veel ruis naar de bestuurder wat er gaande is met de voorwielen. Als je de limieten opzoekt dan zal je een tikkeltje onderstuur ervaren. Geen ramp. De kont durft al eens het spoor van de voorwielen te verlaten en dat maakt rijden met de Mégane RS Trophy er alleen maar beter op. De voortrein krijgt een mechanisch sperdifferentieel aangemeten waardoor de Megané RS Trophy al zijn kracht steeds de baas blijft. Tenzij het nat ligt, dan slagen zelfs de Bridgestone Potenza RE050A banden er niet in te functioneren zonder licht door te slippen. Gelukkig grijpt de elektronica in dat geval in. En mocht het toch mislopen zijn er nog altijd de enorme remklauwen die de wagen sneller tot stilstand brengen dan een sneeuwbui dat kan met het hele Belgische verkeersnet.

Renault Megane Coupe RS Trophy test

De prijs voor zo’n exclusief ding? €34.500. En dat valt goed mee! In de kostprijs zit zo goed als elke vorm van uitrusting inbegrepen. Je kan op de optielijst van je Mégane RS Trophy slechts 2 opties aanduiden: een andere buitenkleur en een zwart dak. En daarmee is de kous af. Helemaal standaard krijg je dus het Cup Chassis, de Recaro kuipstoelen, meedraaiende bi-xenon koplampen, een regensensor, de RS Monitor, parkeerhulp, keyless go… noem maar op! In feite is de Renault Mégane RS Trophy een koopje, voor zoveel geld vind je namelijk nergens anders zoveel plezier terug. Als je nog een dealer vindt die de RS Trophy aanbiedt, want bij de vraag of er nog exemplaren te koop zijn, kregen we volgend antwoord: “Er is nog wel wat te vinden, maar de beestjes zijn geliefd…”

Renault Mégane RS Trophy test

Conclusie

De Renault Mégane RS Trophy is de heetste voorwielaandrijver die er op de markt is. Niet alleen zijn vermogen is overweldigend, ook de manier waarop dat vermogen op de weg gezet wordt is spectaculair. Het stuurgevoel is accuraat, de remmen zijn pijnlijk snel, het chassis is beenhard en de aankleding en uitrusting van de RS Trophy schreeuwen sportiviteit. Door zijn beperkte oplage en zijn enorme prestaties op de Nürgburgring is deze Mégane RS Trophy ongetwijfeld een future classic. Met spijt in het hart moesten we het testmodel terug naar zijn rechtmatige eigenaar terugbrengen, dat zegt genoeg!

Renault Megane Coupe RS Trophy

Overzicht

+ Rij- en stuurgedrag
+ Vermogen
+ Sportieve prestaties
+ Bruikbaar

–  Weggedrag bij regenweer

Renault Mégane RS Trophy test

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

6 reacties op "Rijtest & Video: Renault Mégane RS Trophy"

 1. Wolf 10-12-2011 om 16:56

  Waar liggen de Vlaamse Ardennen? (uit Nederland, hè)

 2. MRM 10-12-2011 om 17:40

  Rond de Belgische taalgrens. Veel leuke baantjes 🙂

 3. mrnix 10-12-2011 om 17:54

  mooie test!

 4. ML 11-12-2011 om 14:11

  Oudenaarde, Kluisbergen, Ronse, Brakel en Geraardsbergen.. 

 5. kristofl 11-12-2011 om 18:26

  Mooie wagen!

 6. mrnix 12-12-2011 om 0:09

  is het mijn idee of is het geluid wat teleurstellend?

Reageer

Reactie aan het plaatsen...