Rijtest & Video: Range Rover Vogue TDV8

Range Rover TDV8 Rijtest
Range Rover stelt een uiterlijk aangepaste Range Rover voor modeljaar 2011 voor, maar introduceert ook een nieuwe motor.

De Range Rover van modeljaar 2011 krijgt lichte updates aan zijn uiterlijk. Zo werd onder meer de grille herbekeken en ook de kop- en achterlichten werden iets hedendaagser gemaakt. Door sommigen wordt dit nieuwe uiterlijk gesmaakt, anderen vinden het dan weer te modern voor een Range Rover en nemen graag de term ‘voetballerswagen’ in de mond. Aan de traditionele rechthoekige vormen en de praktische kofferklep die in twee delen opent, werd dan weer niet geraakt. Binnenin kreeg de Range Rover een opgewaardeerd interieur, het instrumentenpaneel werd bijvoorbeeld door een helder scherm vervangen. Verder omvat de update ook enkele veiligheidssnufjes zoals een adaptieve cruise control, een systeem dat objecten in je dode hoek detecteert en hulp bij een eventuele noodrem. Maar zoals eerder vermeld, is de nieuwe motor de belangrijkste innovatie.

Range Rover TDV8 Rijtest

De vorige Range Rover TDV8 beschikte vroeger over een 3.6 liter grote V8 dieselmotor waarvan de prestatiecijfers ongeveer gelijk waren aan die van de TDV6-motor. Tijd voor een upgrade dus! Range Rover heeft de V8 dieselmotor een stuk groter gemaakt. Momenteel beschikt de nieuwe motor over 4.4 liter slagruimte. Het vermogen komt neer op 313 pk, wat best wel indrukwekkend is. Maar nog indrukwekkender is het enorme koppel van 700 Nm. Dankzij dit koppel is de 2,8 ton zware Range Rover zeer capabel om hernemingen vlotjes door te voeren. Theoretisch verbruikt deze nieuwe motor 9,4 liter diesel per 100 km, wij kwamen zo’n liter hoger uit wanneer we normaal reden. Bij een zuinig rijgedrag is het opgegeven verbruik wel degelijk haalbaar. De CO2-uitstoot komt neer op 253 gram per km. De sprint naar 100 km/u vanuit stilstand neemt amper 7,8 seconden in beslag, niet slecht als je het bijhorende gewicht in het achterhoofd houdt.

Range Rover TDV8 Rijtest

Hoe goed deze prestaties op papier ook mogen klinken, de Range Rover is vooral leuk in rechte lijnen. Bochtenwerk is niet aan dit logge model besteed. Bij het nemen van een bocht voel je zeer goed dat je 2,8 ton van richting moet doen veranderen en dat gaat uiteraard niet zonder moeite. Voor een bocht is het dus aangewezen flink de remmen in te gaan en ook daar knelt het schoentje. Net zoals het moeilijk is 2,8 ton van richting te doen veranderen, is het moeilijk om al dat gewicht tot stilstand te brengen. Het is niet eenvoudig om het rempunt van de Range in te schatten, vaak moesten we bij het stoppen aan een rood licht op het einde nog even extra in de ankers gaan. Het overgewicht van deze Range Rover weegt dus letterlijk op zijn weggedrag. Enkel in rechte lijn is deze Range Rover dynamisch.

Range Rover TDV8 Rijtest

Bij de nieuwe motor hoort ook een nieuwe versnellingsbak. De nieuwe automaat is een ZF-automaat met acht trappen. Voor elke mogelijke situatie beschikt de Range Rover TDV8 dus over een versnelling. Schakelen doet de Range standaard zelf. De versnellingsbak instellen kan via een draaiknop die we kennen van Jaguar. Een zeer vlot systeem dat beschikt over een D-stand (Drive) en een S-stand (Sport). In de sportstand wordt het toerental van de Range Rover wat hoger gehouden, zodat hij vlotter kan hernemen. Wie liever het heft in eigen handen neemt, kan schakelen via de flippers achter het stuur. Deze laten je toe vlotjes door de verzetten heen te bladeren en zelf de ideale versnelling te kiezen. In welke stand je de Range Rover ook plaatst, de hernemingen zijn steeds meer dan vlot dankzij het immense koppel.

Range Rover TDV8 Rijtest

Het enorme koppel komt ook off-road zeer goed van pas. Ondanks zijn chique looks is deze Range Rover namelijk een echt werkpaard. Hij beschikt over 5 verschillende rijmodussen, die via 2 drukknoppen ingesteld kunnen worden. Vroeger werkte dit Terrain Response System via een draaiknop, maar gezien de plaatsing van de nieuwe versnellingsbak zou dat misschien voor verwarring kunnen zorgen. De eerste stand is uiteraard de normale stand die perfect geschikt is voor rijden op de weg. De volgende stand dient voor wanneer het gesneeuwd heeft. Verder zijn er nog standen om te rijden in moddersporen, om door het zand te ploeteren of om over rotsen te rijden. Het onderstel zal zich steeds aanpassen aan de ondergrond. Verder beschikt de Range Rover nog over een HDC (Hill Descent Control) systeem dat je gecontroleerd afdalingen laat nemen. Wanneer je op een helling staat, volstaat het een snelheid in te voeren en de rem los te laten. De Range Rover zal dan zelf tegen die snelheid de helling afdalen. Bovendien kan ook de hoogte van de Range Rover ingesteld worden en beschik je over een low-range versnellingsbak die je toelaat immense hellingen te nemen. Dit alles doet ons besluiten dat de Range Rover een echt werkpaard is.

Range Rover TDV8 Rijtest

Maar aangezien de instapprijs van de nieuwe Range Rover maar liefst €89.600 bedraagt, verwachten we toch ook behoorlijk wat luxe. En daaraan is er zeker geen gebrek bij deze Range Rover.  Het standaardmodel beschikt over een behoorlijk rijkelijke uitrusting met onder meer lederen afwerking, houten interieurafwerking, cruise control, verwarmde zetels vooraan, schakelflippers aan het stuur, Terrain Response, 19″ velgen en enorm veel veiligheidsgadgets. Wij kregen het genoegen op pad te gaan met de Range Rover Vogue die vanaf €97.800 over de toonbank gaat. Voor die som krijg je leer van een betere kwaliteit dat op elke mogelijke plaats behalve het dak terug te vinden is, verwarmde zetels achteraan, een schuifdak, een Harman Kardon geluidssysteem en een bandendrukcontrolesysteem. Wie nog meer luxe wenst moet ofwel opteren voor een 5.0 liter grote V8-motor en het ‘SC’ optiepakket kiezen, ofwel kiezen voor het Autobiography afwerkingsniveau. De kostprijs van die modellen varieert tussen €112.000 en €129.000.  De meest ultieme versie van de Range Rover is de Range Rover Autobiography Ultimate Edition, die je zo’n €145.000 lichter maakt.

Range Rover TDV8 Rijtest

Binnenin ons testmodel vinden we ongeveer elk gadget dat we ons maar kunnen indenken. Het centrale aanraakscherm – dat in tegenstelling tot bij vorige Land Rovers nu wel accuraat reageert – is het hart van het multimediasysteem van de Range Rover. Je kan hier onder meer TV mee kijken – via het Dual-View scherm kan de passagier dit zelfs tijdens het rijden -, het beeld van de camera’s die overal rond de wagen verspreid zijn oproepen, de radio inschakelen, de GPS instellen en kijken naar de off-road instellingen van de wagen. Daar waar normaal het instrumentenpaneel terug te vinden is, installeerde Range Rover een scherm dat je niet alleen je toerental en je huidige snelheid weergeeft, maar ook voertuiginformatie toont en je toelaat door menu’s te bladeren en verschillende instellingen aan te passen. Best wel handig. Alle knoppen zijn overigens redelijk groot en kunnen bijgevolg met handschoenen aan bediend worden. Het interieur zelf is piekfijn afgewerkt en toont een zekere frivoliteit. Daar waar de Duitse concurrenten meestal een redelijk neutraal kleurenschema aanbieden, slaagt Range Rover erin wat leven in het interieur te brengen. Ons testmodel beschikte over donkerbruine lederen zetels met beige contrasterende elementen. Dat kleurenschema werd naar de rest van de wagen doorgetrokken en aangevuld met een prachtige houtafwerking. Teveel van het goede zou je denken, maar het geheel oogt prachtig. Je zit dus best wel knus in een Range Rover, naast een werkpaard is Range Rover’s grootste dus ook een luxepaard.

Range Rover TDV8 Rijtest

Conclusie

De nieuwe Range Rover combineert de wereld van luxe met de off-road wereld. De nieuwe V8-motor doet deze logge wagen meer dan goed. In een rechte lijn voelt de Range Rover zeer sportief aan, daar zitten de 700 Nm aan koppel en de geniale achttraps versnellingsbak ongetwijfeld voor iets tussen. Bochten nemen is dan weer niet bepaald het sterkste punt van deze Range Rover. Aan de binnenkant beschikt de Range Rover over ongeveer elke mogelijke vorm van luxe, maar die luxe heeft uiteraard zijn prijs.

Range Rover TDV8 Rijtest

Overzicht

+ Oneindig veel koppel
+ Achttraps versnellingsbak
+ Off-road mogelijkheden
+ Luxe & Comfort

– Prijs
– Enkel dynamisch in rechte lijn

Range Rover TDV8 Rijtest

Range Rover TDV8 Rijtest

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Pieter-Jan Scheir & Jeroen Maes

Deel dit bericht:

5 reacties op "Rijtest & Video: Range Rover Vogue TDV8"

 1. Pinda 19-03-2011 om 16:53

  mooi!

 2. TDB 19-03-2011 om 18:06

  Een echt luxebeest

 3. Sébastien m. 19-03-2011 om 18:21

  Ik denk dat het relevanter is het Terrain Response systeem te vermelden in een context waar de bestuurder bijvoorbeeld een aanhangwagen met een boot op van het strand, of een trailer met 3 paarden van de weide moet trekken. Echt offroaden met een range rover lijkt me absurd.

  Zeer mooie rijtest!

 4. bpc 20-03-2011 om 17:14

  mooie rijtest bedankt !

 5. MRM 20-03-2011 om 19:35

  @Sébastien m.: uiteraard zal off-roaden meestal gebeuren met een discovery en nog meer met een defender , maar het is technisch gezien natuurlijk ook mogelijk met een Range Rover. Maar zoals we ook op het einde van het filmpje zeggen, de RR is zodanig duur dat ermee off-roaden in de praktijk weinig zal gebeuren.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...