Special & Video: Alfa Romeo 8C Spider

Special: Alfa Romeo 8C Spider
100 jaar Alfa Romeo, dat moet gevierd. In Zolder kregen we de kans om Alfa’s knapste creatie van het laatste decennium te ontmoeten.

Pure vrouwelijke elegantie, dat is wat de Alfa Romeo 8C Spider uitstraalt. Net als de 8C Competizione doet de 8C Spider elke rechtgeaarde autoliefhebber naar adem happen. L’automobile più bella del mondo? Het vloeiend lijnenspel lijkt rechtstreeks van een fotomodel geplukt, terwijl het interieur zo knap oogt dat je er automatisch gelukkig van wordt. De 8C Spider verbergt in de uitlaatpijpen nog een diepe roffel die de hele buurt bijeen roept. Aan aandacht dus geen gebrek in deze Alfa.

Special Alfa Romeo 8C Spider Interieur

Onder de motorkap huist dan ook een 4.7-liter V8 die voor 450 pk en 480 Nm zorgt. Hiermee sprint de 8C Spider van 0 naar 100 km/u in 4,2 seconden en haalt hij of zij? een topsnelheid van 292 km/u. Het uitlaatgeluid is daarbij de kers op de taart. Met je rechtervoet kan je een volledig orkest dirigeren, van donkere klanken tot hele tirades, de 8C Spider heeft het allemaal in zich. Remmen gaat via een keramisch Brembo remsysteem, waardoor de remafstand van 100 km/u tot stilstand amper 33 meter bedraagt. De 8C Spider is ook niet veel zwaarder dan de Competizione, Alfa koos voor een stoffen dak, waardoor maar 90 kilogram aan extra versteviging noodzakelijk was.

Special Alfa Romeo 8C Spider

Net als de Coupé is het chassis van de 8C Spider van staal en is de carrosserie opgetrokken uit koolstofvezel. Dat geeft de 8C Spider de stijfheid van een supercar, terwijl de gewichtsverdeling dankzij het naar voren plaatsen van de brandstoftank en het naar achter plaatsen van de versnellingsbak voor een ideale 50/50 verdeling zorgt. Het zwaartepunt van de 8C Spider is daarnaast erg laag, waardoor hij zich graag dansend over het circuit begeeft. Tel daar de hemelse motorklanken bij op, en het totale plaatje lijkt bijna rechtstreeks uit een droom te komen.

Special Alfa Romeo 8C Spider

Het interieur van de 8C Spider verdient ook extra aandacht, het werd opgetrokken in koolstof en aluminium waardoor het geheel zeer kwalitatief aanvoelt. Ook het oog voor detail valt op, de stoelen zijn in een zeer verfijnd leer opgetrokken en worden mooi afgewerkt met rood stiksel. Daarnaast zijn ook de bedieningsknoppen in aluminium opgetrokken, waardoor ze uiterst solide aanvoelen. Het geheel sluit zo mooi bij elkaar aan, een sportwagen zou steeds deze uitstraling moeten hebben. In vergelijking met de 8C vervallen alle Duitse sportwagens in niets meer dan een hoopje techniek. Het feit dat er van de 8C Spider maar 500 stuks gebouwd zijn, geeft de wagen nog wat extra aantrekkingskracht.

Special Alfa Romeo 8C Spider

De Alfa Romeo 8C Spider is dan ook niet goedkoop, in België gaat de 8C Spider vanaf 213.686 euro over de toonbank. Maar er is meteen ook goed nieuws, want in tegenstelling tot wat sommige berichten deden uitschijnen, zijn er nog exemplaren beschikbaar in ons land. Alfa Romeo België kon beslag leggen op drie extra exemplaren die in andere landen niet verkocht geraakten. Wie dus interesse heeft in deze uiterst exclusieve bolide kan steeds contact opnemen met de Belgische divisie van het merk. Je koopt er niet alleen een stukje autogeschiedenis mee, maar meteen ook één van de mooiste en best klinkende Spiders ooit.

Special Alfa Romeo 8C Spider

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Jeroen Maes

Deel dit bericht:

1 reactie op "Special & Video: Alfa Romeo 8C Spider"

  1. Tim 11-11-2010 om 19:27

    Prachtig!

Reageer

Reactie aan het plaatsen...