Rijtest & Video: Alfa Romeo Giulietta QV

Rijtest Alfa Romeo Giulietta QV
10 jaar na de 147 heeft Alfa Romeo eindelijk een opvolger klaar, wij reden met de krachtigste versie van het moment: de Alfa Romeo Giulietta QV.

De Alfisti onder ons hebben er lang moeten op wachten, maar tien jaar na de lancering van de succesvolle 147 heeft Alfa Romeo eindelijk een opvolger klaar. En die opvolger krijgt meteen een zware taak: het eeuwfeest van Alfa Romeo kleur bijzetten en tegelijk het merk redden van financiële malaise. Om 100 jaar Alfa Romeo te vieren kreeg de opvolger van de 147 historisch gezien alvast een erg krachtige naam opgespeld, de Alfa Romeo Giulietta is bekend als legendarisch model uit de jaren ’50 en bij Alfa Romeo hopen ze stiekem dat de nieuwe Giulietta minstens zo legendarisch zal worden, al was het maar om de donkere wolken boven het merk te doen verdwijnen. Iedereen die het merk genegen is hoopt namelijk dat Alfa Romeo met de Giulietta een nieuwe start zal kennen en rekent erop dat de jarenlange afgekalfde verkoop (100.000 stuks in 2009) onder invloed van het model terug een opwaartse trend zal kennen, want grote baas Marchionne zou anders wel eens de stekker uit het project kunnen trekken. Gelukkig is de opleving van het merk in gang gezet, twee jaar geleden werd de MiTo gelanceerd en binnenkort wordt de 159 opgevolgd door een even legendarisch klinkende naam: de Giulia. Als kersvers CEO, Harald Wester, dan ook nog eens vol vertrouwen 500.000 verkochte exemplaren durft te voorspellen tegen 2014, dan gaan bij veel Alfisten de ogen al fonkelen.

Alfa Romeo Giulietta QV Quadrifoglio Verde

Gelukkig voor de Alfisten heeft de Giulietta alvast zijn looks mee, want hoe je het ook draait of keert, het design is voor een merk als Alfa Romeo minstens even belangrijk als een tweederde meerderheid voor een staatshervorming. Alfa Romeo is er opnieuw in geslaagd om met een vernieuwend ontwerp op de proppen te komen zonder te breken met de familielijn die nu duidelijk door de verticaal gevormde koplampen en sterk geprononceerde grille gedragen wordt. De proporties van de Giulietta kloppen ook meer dan die van de MiTo, die onder invloed van de 8C Competizione toch de designrichting van het nieuwe Alfa Romeo mee heeft bepaald. In profiel vinden we een sterke schouderlijn die mooi doorloopt naar de aflopende motorkap en zo een gespierde indruk maakt. Achteraan kiest Alfa Romeo dan weer voor sierlijke LEDs die zeker in het donker erg opvallen. De gekozen lakkleur doet uiteraard ook veel, wij konden beschikken over de extra-serie metaallak Rosso Competizione (2.250 euro) waarmee deze Giulietta zelfs meer passie uitstraalt dan een douchescène met Scarlett Johansson en Penelope Cruz in de hoofdrol. De Quadrifoglio Verde krijgt daar nog eens dikke zijschorten, standaard 17″ sportvelgen, dubbele uitlaten, verchroomde zijspiegels en het obligate Quadrifoglio Verde logo op de zijflank bovenop, beter kan het soms niet worden.

Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde QV

Ook het interieur maakt een goede eerste indruk, met centraal een horizontale aluminium strip die over het hele dashboard doorloopt. In de middenconsole vinden we een een centrale unit waar alle bedieningsknoppen zich centraliseren, gevolgd door een rij schakelaars die lijken weggeplukt uit de 8C Competizione en drie ronde klokken waarmee de airco heel vloeiend bediend kan worden. De ventilatiemonden zijn uitermate stijlvol gevormd en ook over het navigatiesysteem werd nagedacht, deze klapt nu uit het dashboard naar boven waardoor die zeer goed zichtbaar is voor de bestuurder. Verder zitten de stoelen, die in ons geval in het leder waren uitgevoerd, uitermate comfortabel en ligt het stuur goed in de hand. Ten opzichte van de 147 is het interieur misschien iets braver geworden, maar ten opzichte van zijn concurrenten behoudt Alfa Romeo toch zijn gekende speelsheid. De Giulietta voelt ook ruim aan en biedt meer binnenruimte dan de 147, ook de kofferruimte is met 350 liter even ruim als pakweg een Golf.

Rijtest Giulietta Quadrifoglio Verde QV

Hoewel het interieur van de Giulietta een erg aangename plek is om te vertoeven, blijven de Italianen kiezen voor hun “style over substance” gedachtegoed en dat merk je ook in de Giulietta. Zo is er erg weinig bergruimte voorzien, in de deuren kan je amper een brillendoos kwijt en ook het handschoenenkastje is niet van de grootste, verder is de centrale armsteun misschien wel gegroeid ten opzichte van de MiTo, maar zit die neergeklapt nog steeds aardig in de weg bij het schakelen. Maar er is meer: de centrale unit waarmee onder andere de navigatie bediend moet worden oogt misschien wel alsof het een designprijs zal winnen, de bediening ervan is door zijn erg fijne toetsen en draaiknoppen uitermate onhandig. Dit kan toch echt een stuk beter, Alfa Romeo! Want ook het geleverde navigatiesysteem kan nog steeds niet aansluiten bij dat van zijn concurrenten en ook de zonneklep heeft het moeilijk om positie te kiezen: ofwel helemaal opengeklapt ofwel helemaal niet, voor een tussenweg is er geen plaats. Als laatste is de binnenafwerking van de deuren merkbaar van een lager niveau dan de prima afwerking van het dashboard, Alfa Romeo gebruikt er harde materialen en de deurgreep liet niet meteen een kwaliteitsvolle indruk na.

Rijtest Giulietta QV Quadrifoglio Verde

Gelukkig maakt de kleine roffel bij het starten van de motor al heel wat goed, de Quadrifoglio Verde beschikt over de 1750 TBi met 235 pk die we in een afgeslankte versie reeds kennen van de 159. De Turbo Benzina maakt vanaf de eerste meters een uitermate sterke indruk, met een maximaal koppel van 340 Nm dat reeds bij 1.900 toeren vrijkomt heeft de TBi niet veel problemen om ook in lage toeren voor voldoende pit te zorgen. Het blok bouwt daarna heerlijk op tot de rode toerenstreep, maar reageert ten opzichte van de 159 niet zo explosief en dat vinden we eigenlijk maar goed ook. Terwijl de 200 pk sterke 1750 TBi in de 159 vaak onhandelbaar was is de 1750 TBi met 235 pk in de Giulietta QV heerlijk progressief zonder ooit onhandelbaar te worden. In alle toeren levert het blok een ongekende souplesse, waardoor hij in zowat alle situaties ingezet kan worden, gaande van autosnelwegen, bochtige bergpassen tot filerijden in hartje Brussel. De manuele zesbak schakelt daarbij uitermate vlot en met sprekend gemak, waardoor je de Giulietta Quardrifoglio Verde eigenlijk als een comfortabele hogesnelheidscruiser moet gaan bekijken. De QV sprint van 0 naar 100 km/u in 6,8 seconden en haalt een topsnelheid van 242 km/u. Het verbruik blijft tegelijk relatief binnen de perken, terwijl de Europese testcyclus een gemengd verbruik van 7,8 liter/100 km voorop stelt, bleek 10,5 liter/100 km in de realiteit een realistischer cijfer. Op de snelweg lijkt 8 liter/100 km ons echter zeker haalbaar.

Rijtest Alfa Romeo Giulietta QV Quadrifoglio Verde

Niet onbelangrijk is het feit dat de Giulietta net als de MiTo beschikt over het DNA-systeem, waarmee de bestuurder de wagen kan afstellen naar zijn gemoedstoestand. Daarbij staat DNA voor Dynamic, Normal en All Weather. Bij het starten vertrek je steeds in de Normal stand, in deze stand is de Giulietta QV eigenlijk een uiterst rustige cruiser die zelfs in grootmoeders handen geen schade zal aanrichten. Wie de Cuore Sportivo echter wat indachtig is schakelt meteen door naar de Dynamic stand, waarbij de demping wat harder wordt, het stuurgevoel wat zwaarder en de gasrespons een stuk vlotter. Daarnaast knijpen ook de veiligheidssystemen af en toe graag eens oogje toe als de bestuurder iets sportiever de bocht omgaat. En dat bochtenwerk is voor de Giulietta trouwens geen enkel probleem, de wagen communiceert erg goed via het onderstel en het stuur naar de bestuurder, en ligt daarbij steeds zeer vast op de weg. Niet onbelangrijk is het standaard elektronisch Q2 sperdifferentieel, waarmee de Giulietta zich uiterst veilig door bochten laat laveren. Ondanks de optionele 18″ velgen op ons testmodel blijft de Giulietta trouwens opmerkelijk comfortabel, zonder ooit zijn scherpte te verliezen.

Rijtest Alfa Romeo Giulietta QV Quadrifoglio Verde

De Giulietta krijgt vanaf de lancering meteen een breed motoraanbod ter beschikking met naast de 1750 TBi uit de Quadrifoglio Verde nog 2 benzine- en 2 dieselmotoren. Langs dieselzijde kan er ingestapt worden met de 1.6 JTDm met 105 pk, gevolgd door de 2.0 JTDm met 163 of 170 pk. Die laatste is goed voor een sprint van 0 naar 100 km/u in 8 seconden en haalt een gemengd verbruik van 4,7 liter/100 km, sportief en zuinig is dus zeker verenigbaar. Langs benzinezijde kan je instappen met de 1.4 TB met 115 of 120 pk, maar wij zijn vooral te vinden voor de 1.4 MultiAir die over 163 of 170 pk beschikt en lagere verbruikscijfers kan voorleggen dan zijn broertje met minder vermogen. Het gemengd verbruik van 5,6 liter/100 km voor de 1.4 MultiAir heeft uiteraard alles te zien met de innovatieve MultiAir techniek, waarmee de inlaatkleppen elektrohydraulisch worden geregeld. Tegelijk sprint de Giulietta met de MultiAir motor van 0 naar 100 km/u in 7,8 seconden. Alle motoren worden trouwens standaard gekoppeld aan een Start/Stop-systeem, enkel de 1750 TBi ontspringt aan die dans.

Rijtest Giulietta QV Quadrifoglio Verde

De Alfa Romeo Giulietta is al beschikbaar vanaf 20.090 euro, hiervoor krijg je de 1.6 JTDm (105 pk) in de Progression uitvoering. Met die standaarduitrusting beschik je reeds over de volledige veiligheidsuitrusting met onder andere zes airbags en LED verlichting voor- en achteraan, daarnaast krijg je elektrische ruiten vooraan, een manuele airconditioning, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, RDS Radio/CD/MP3 speler en 16″ metalen velgen. Wie zijn Giulietta beter wil uitrusten betaalt 1.700 euro extra de Distinctive uitvoering, deze uitvoering omvat boven de standaarduitrusting elektrische ruiten achteraan, automatische dualzone airconditioning, een lederen stuur, een armsteun met opbergvak, mistlampen, verchroomde koetswerklijsten, bedieningsknoppen aan het stuur en 16″ lichtmetalen velgen. Daarboven vinden we nog de Quadrifoglio Verde uitvoering, die 2.000 euro duurder is dan de Distinctive uitvoering. Hiervoor krijg je wel een resem sportieve extra’s zoals 17″ lichtmetalen velgen, een dynamisch chassis, pedalen in aluminium, chroomeffect voor de spiegels, leder/stof zetelbekleding met rode stiksels en gepersonliseerd Alfa-logo, zijschorten en uiteraard het Quadrifoglio Verde logo op de flank. Alfa’s prijzenpolitiek valt dus met recht democratisch te noemen, de Giulietta QV met 1750 TBi is er vanaf 29.990 euro maar krijgt reeds standaard het hoogste Quadrifoglio Verde uitrustingsniveau. Belangrijke extra opties zijn de Bi-Xenon koplampen (650 euro), cruise control (200 euro), navigatiesysteem (1.300 euro) en parkeersensoren achteraan (300 euro). De 18″ velgen op ons testmodel kosten afhankelijk van het gekozen uitrustingsniveau tussen de 1.700 en 600 euro extra. Alfa Romeo voorziet ook een resem pakketten waarmee je tegen voordelige prijzen opties kan bundelen, hiervoor verwijzen we jullie naar deze prijslijst (.pdf).

Alfa Romeo Giulietta QV Quadrifoglio Verde

Conclusie

De Alfa Romeo Giulietta is erin geslaagd om het eeuwfeest van Alfa Romeo kleur bij te zetten, de Giulietta is een sportieve maar tegelijk comfortabele hatchback met een interessant motoraanbod en niet te versmaden looks. Het weggedrag, het stuurgevoel en de motorprestaties van de Quadrifoglio Verde zijn scherp, zonder ooit oncomfortabel te worden. De prijzenpolitiek van Alfa Romeo is ook zeer scherp, voor dezelfde prijs krijg je ten opzichte van zijn concurrenten een veel grotere basisuitrusting. Alleen jammer dat we enkele ergonomische missers in het interieur hebben gevonden, zonder hadden we de Alfa Romeo Giulietta nu al tot auto van het jaar gebombardeerd.

Rijtest Giulietta Quadrifoglio Verde QV

Overzicht

+ Looks, Looks, Looks
+ Heerlijk schakelgedrag
+ 1750 TBI, beheersbaar, vlot, progressief
+ Stuurgevoel is prima
+ Ruimer en comfortabeler dan 147

– Ergonomische missers in het interieur (moeilijke bedieningsknoppen, kleine opbergvakken, moeilijke zonneklep)
– Interieurafwerking deuren
– Navigatiesysteem

Rijtest Giulietta QV Quadrifoglio Verde

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

18 reacties op "Rijtest & Video: Alfa Romeo Giulietta QV"

 1. Poan 31-07-2010 om 15:20

  Deze wagen is TOP!
  Sowieso een groot succes.

  Filmpje is zeer duidelijk. HD doet veel.

  Ik wil mijn 147 onmiddelijk ruilen! 😉

 2. Mathias 31-07-2010 om 16:20

  Mooi verslag en wat een mooie kleur zeg
  Ik lees al geruime tijd mee op deze website ==> keep up the good work

 3. Tim 31-07-2010 om 20:12

  Mooi verslag!
  Was zeer aangenaam verrast te vernemen dat jullie zo even de topversie getest hebben. Net diegene waar ik het meest benieuwd naar was, 
  in het kleur dat ik persoonlijk ook het best passend vind!

  Mooi, zeer mooi! Leuk om nu ook in HD te kunnen genieten.

 4. blubbar 31-07-2010 om 23:10

  Zeer mooi verslag. Alleen jammer dat Alfa naast dit prachtige, maar belachelijk dure 8C rood (2250 eur ??) , geen Alfa Rosso meer aanbiedt. Dit is vervangen door hetzelfde bordeau rood van de Fiat Bravo die aan geen kanten kan tippen aan het Alfa rood van vroeger..

 5. PJS 01-08-2010 om 17:43

  Alvast bedankt voor de positieve reacties, de HD video’s zullen in de toekomst nog beter worden. Het nieuwe materiaal vergt namelijk wat gewenning qua bediening (audio werd per ongeluk mono ipv. stereo opgenomen) en de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.

 6. Az 02-08-2010 om 16:48

  Edit: Aangepast, bedankt!

 7. Seb 07-08-2010 om 13:23

  Degelijk!

 8. Anthony 10-08-2010 om 22:27

  Afwerking van de Premium merken kan soms ook beter, maar daar wordt vaak niet over gesproken. Het onderste gedeelte van de deuren nieuwe Mercedes E zijn bv ook uit hard kunsstof wat ook wat goedkoop aanvloelt. Handgreep Audi A4 Kraakt en knarst als je die vast neemt en de nieuwe BMW X1 is één en al plastic vanbinnen!

 9. Hans 27-08-2010 om 20:38

  Ga er dit weekend een testrit mee maken, de 1.6 JTDm met 105 pk. Is natuurlijk niet zo krachtig als de versie in de test, maar ik ben benieuwd wat het gaat brengen!

 10. ice007 08-09-2010 om 11:37

  Geef mij in die prijsklasse dan maar de Mégane Coupé RS 😉

 11. AP 09-09-2010 om 8:46

  De 159 met 1750 explosief? Dat ding is mak als een lammetje op zondagmorgen.

 12. MRM 09-09-2010 om 9:09

  Als je dat blok fijn in de toeren houdt, is het toch wel redelijk explosief.

  Lees dit artikel gerust eens na: http://www.groenlicht.be/2009/09/29/rijtest-alfa-romeo-159-1750-tb-ti/

 13. Roxxi 10-09-2010 om 23:52

  Rij sinds een week in mijn QV. Verhaal over de zonneklep is een beetje onzin want die kan je in alle standen zetten die je maar wil. Navigatie & Blue & Me is mooi, maar je hebt enige tijd nodig om het systeem te begrijpen 😉 Deurafwerking haalt niet het niveau van mijn eerdere GT, maar is ondanks dat, zeer acceptabel.  
  Verder een TOPauto die in alle situaties zeer vlot-, wendbaar en handelbaar is. Het verbruik valt ook mee. De eerste 800 km gem. 1 liter op 11 km.

 14. PJS 11-09-2010 om 8:54

  @Roxxi; het probleem met de zonneklep is ondertussen misschien verholpen, het geteste model was namelijk een pre-productiemodel. Maar er zijn wel meer Alfa’s die hier problemen mee hebben, de 159 van mijn ouders heeft dit bijvoorbeeld ook.

  PS. Proficiat met je aankoop!

 15. james 05-01-2011 om 16:02

  Heb mezelf verwend met een alfa giulietta2.0jtdm² met  18″ sportpack.
  Dit is echt créme de la créme.
  Er zijn maar een paar minpuntjes maar dat is echt muggeziften
  1:armsteun niet meer verstelbaar
  2:knop om zetel te verstellen zit achter gordelhouder.moeilijk bedienbaar.
  3:als motor op 90 graden is komt wijzer voor de 90 te staan.

  maar ik zeg het dit keer hebben ze zichzelf wel overtroffen.
  dit is men 8ste alfa,en heb nog geen seconde spijt gehad dat ik deze keuze terug heb gemaakt.

 16. PJS 05-01-2011 om 17:10

  @James; Proficiat met uw aankoop!

 17. Gerry 11-04-2011 om 10:02

  Wij hebben nooit eerder met Alfa gereden, maar deze mooie Giulietta is zeker een grote kanshebber nu we aan het uitkijken zijn naar een nieuwe wagen. Maar er zijn enkele zaken (vooroordelen? reputatie?) die me doen twijfelen aan Alfa in het algemeen. Ik heb namelijk één en ander gehoord over twijfelachtige technische betrouwbaarheid van Alfa’s, vooral wat betreft het elektrisch systeem. En de inbraakveiligheid zou ook niet je dat zijn. Kan iemand hier iets zinnigs over vertellen?

 18. Brecht 11-04-2011 om 12:36

  @Gerry; dat lijken met problemen van pakweg 10 jaar geleden. De huidige Alfa’s zijn even betrouwbaar als hun Duitse concurrenten.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...