Rijtest & Video: Volkswagen Scirocco 1.4 TSI 160 Pk

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI
Volkswagen heeft terug een Scirocco in het gamma, de wagen moet een sportief alternatief zijn voor de Volkswagen Golf.

Zelden kregen we zoveel goedkeurende blikken in onze richting dan met deze Scirocco, de wagen wordt algemeen gezien als één van de meest tot de verbeelding sprekende Volkswagens aller tijden. De knappe Coupé is bereikbaar en houdt een sportief en jong beeld voor waar mensen zich graag mee willen vereenzelvigen. Het karakter van de Scirocco wordt reeds bij een frontale aanblik gevormd, de afgeplatte spitse neus en de koplampen in de vorm van booskijkers zetten reeds de toon voor een bijzonder sportieve verschijning. Ook in profiel worden we getrakteerd op dynamisch ogende lijnen, de naar de neus lopende schouderlijn brengt de Scirocco zelfs met de handrem op in beweging. Achteraan vinden we een bolle kont, met knap gevormde achterlichten.

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI

Terwijl het exterieur blijk geeft van een geïnspireerd team designers is dat voor het interieur minder het geval. Volkswagen tracht weliswaar met apart gevormde portieren het interieur een aparte uitstraling te geven, toch merken we dat het geheel weggeplukt is van de Golf. Niet dat dit een probleem is, het geheel is hoogstaand afgewerkt, zit goed in elkaar en de functieknoppen zijn makkelijk te bedienen. Toch hadden we, na bijna in katzwijm te zijn gevallen van de buitenkant, ook wat meer spanning in het interieur verwacht. Gelukkig voor ons zitten de belangrijkste interieurcomponenten voor een sportief rijgedrag wel volledig snor: een afgeplat stuurwiel dat perfect in de hand ligt en sportstoelen die je bij eender welke G-kracht in het gareel houden zijn welgekomen als je er van uitgaat dat de sportieve looks van de Scirocco niet voor de schijn in het schetsboekje van Walter de Silva zijn verschenen.

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI

En met de 1.4 TSI met 160 pk hoef je je daar geen zorgen over te maken, deze benzinemotor is uitgerust met een turbo en een supercharger waardoor hij erg bruikbaar blijkt in het hedendaagse verkeer en van 0 naar 100 km/u sprint in exact 8 seconden. Zelfs in lage toeren blijkt deze motor zijn werk goed te doen, maar je kan de naald ook moeiteloos richting toerentalbegrenzer torpederen. Schakelen gaat via een manuele zesbak die in ieder geval vlotter zijn weg vindt dan een postduif op anabolen, de verzetten zijn wel van het lange type waardoor je bijna letterlijk van de eerste naar de zesde versnelling kan schakelen. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de milieulobby, die ook met deze motor best tevreden kan zijn. Wij verbruikten tijdens onze testperiode 8,5 liter/100 km, maar wie zijn stuiptrekkende rechtervoet weet te beheersen kan ongetwijfeld 7 liter per 100 km op de boordcomputer toveren. Optioneel kies je trouwens voor een DSG-automaat met zeven verzetten, waardoor je in theorie met 6,5 liter voldoende zou moeten hebben.

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI

Naast deze 1.4 TSI met 160 pk vinden we in het motorgamma ook nog een 1.4 TSI met 122 pk, waarmee de Scirocco van 0 naar 100 km/u sprint in 9,7 seconden. Niet meteen de spannendste motor maar volgens velen wel vinnig genoeg om de Scirocco voldoende cachet te geven. Boven de door ons geteste 1.4 TSI zijn er nog twee benzinemotoren beschikbaar, beide hebben ze een cilinderinhoud van 2-liter maar de vermogensoutput bedraagt 210 voor de reguliere Scirocco of 265 pk in de sportiefste Scirocco R. Die laatste weet met een sprint van 0 naar 100 km/u in 5,8 seconden de tarmac erg goed te verteren. In België mogen we de dieselmotoren die beschikbaar zijn voor deze prachtige Coupé jammer genoeg niet overslaan, er kan gekozen worden voor een 2.0 TDI met 140 of 170 pk. Met de 170 pk sterke variant konden we eerder al kennismaken in de Golf GTD en die lijkt ons ook niet te misstaan in de Scirocco. Net als de 1.4 TSI sprint je dan in 8 seconden naar 100 km/u, maar het verbruik blijft dan wel beperkt tot 5,5 liter/100 km.

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI

Het weggedrag van de Scirocco nestelt zich heerlijk tussen comfort en sportiviteit. De ophanging van de Scirocco bleek ideaal voor alledaags gebruik, scherp genoeg voor een bochtencombinatie en tegelijk filterend genoeg om een doorsnee Belgisch wegdek glad te strijken. De spreidstand die Volkswagen moest uitvoeren om dit compromis te kunnen sluiten heeft een minieme invloed op het weggedrag van de Scirocco wanneer je erg scherp de bocht in wil duiken, de wagen geeft soms een fractie van een seconde het gevoel dat hij zich nog wat moet zetten in de bocht om de volledige dosis grip te bereiken. Dat gevoel is echter even snel weg als het gekomen is en doet ons eigenlijk toegeven dat we hier aan het muggenziften zijn, want zelden vonden we zo’n geslaagde combinatie tussen comfort en sportiviteit en dat verdient meer dan een pluim voor de ingenieurs van Volkswagen. Ook het stuurgevoel is trouwens fenomenaal, het afgeplatte sportstuur maakt het mogelijk om erg precies te sturen en draagt bij tot de sportieve eigenschappen van de Scirocco.

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI

Er vallen uiteraard ook enkele nadelen te verzinnen over de Scirocco, maar die hebben vooral te maken met zijn unieke design. Zo is het zicht naar achter erg beperkt door de smalle zijruiten en de grote hoofdsteunen van de achterbank en lijkt de kofferruimte in het koetswerk ingegraven te zitten, de laaddrempel is erg hoog en lijkt haast een effectief selectiecriterium om te voorkomen dat oudere mensen een Scirocco zouden kopen. De kofferklep kan trouwens enkel open via een druk op de sleutel of via een knopje in het interieur, daarnaast is er nergens een uitsparing voorzien om de klep naar boven te tillen. Het multifunctionele kofferlogo van de Golf zou hier niet misstaan hebben. Op de achterbank neem je in de Scirocco als laatste maximaal twee personen mee, maar die zitten er ondanks de Coupé-lijn nog erg comfortabel, zowel been- als hoofdruimte is er meer dan voldoende. De achterbank kan trouwens ook neergeklapt worden, waardoor de laadruimte stijgt van 300 naar 755 liter.

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI

Wie graag een Scirocco op zijn oprit neerpoot kan al vanaf 23.610 euro bij de Volkswagen dealer aankloppen, dan krijg je een kale 1.4 TSI met 122 pk mee naar huis. Voor het door ons geteste model met 160 pk start de prijslijst bij 25.050 euro, wie liever met de 2.0 TDI met 140 pk aan de slag gaat kan hetzelfde vanaf 26.530 euro doen. Interessante opties zijn onder andere het RNS 510 GPS-systeem (2.464 euro), parkeersensoren achteraan (517 euro), het Dynamic Drive adaptief onderstel (909 euro) en het elektrische panoramische dak (971 euro) dat het interieur een stuk ruimer moet maken. De prijzen voor deze Scirocco lijken dus prijs-kwaliteit gezien wel in de juiste lijn te liggen, want voor dat geld krijg je in ieder geval heel wat meer op het vlak van sportiviteit dan in een doorsnee Golf. Directe concurrenten lijken ons de Volvo C30 en Renault Mégane Coupé, waarbij vooral die laatste qua looks op hetzelfde niveau komt.

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI

Als conclusie willen we stellen dat de Volkswagen Scirocco een sportief alternatief is voor de Volkswagen Golf, hij combineert moeiteloos sportieve looks met een sportief weggedrag en sportieve prestaties. Het interieur is misschien iets minder spannend dan het exterieur maar is wel uitermate functioneel. Het zijn vooral de sportieve rij-eigenschappen die de Scirocco zo leuk maken, terwijl hij dankzij zijn mooi uitgebalanceerd onderstel ook perfect inzetbaar is voor alledaags gebruik.

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI

Overzicht
+ Prestaties 1.4 TSI
+ Sportieve looks
+ Weggedrag en stuurgevoel

– Zicht naar achter, hoge laaddrempel koffer
– Interieur mag spannender

Rijtest Volkswagen Scirocco 1.4 TSI

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

4 reacties op "Rijtest & Video: Volkswagen Scirocco 1.4 TSI 160 Pk"

 1. Poan 24-04-2010 om 15:39

  Mooie wagen, mooi liedje…

 2. Intred 24-04-2010 om 16:33

  Leuke testrit, maar anno 2010 dacht ik toch dat HD-films geen overbodige luxe zijn, full-screen waar Vimeo echt ideaal voor is ziet de film er niet zo goed meer uit.

 3. MRM 24-04-2010 om 17:54

  @Intred: Daar wordt aan gewerkt, maar zo een camera kost natuurlijk handen vol geld.

  Veel op onze advertenties klikken, zou ik zo zeggen!

 4. Seb 24-04-2010 om 19:21

  Heerlijke wagen met veel uitstraling, maar het achterste komt voor mij heel wat minder stoer over dan de neus. Misschien pasten hoekigere achterlichten beter in het plaatje?

  Zeer complete bespreking.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...