Rijtest & Video: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.2 TSI
Skoda had met de Superb al erg veel beenruimte in de aanbieding, met de Superb Combi is ook de kofferruimte immens.

Dat Skoda ondertussen onderdeel is van de Volkswagen-groep is bij iedereen ongetwijfeld bekend, om als merk uit te springen in een groot concern kan je maar beter uitpakken met een uniek verkoopargument. Voor zijn topmodel is Skoda de weg van ruimte en degelijkheid ingeslagen, met vooral een grote hoeveelheid beenruimte op de achterbank als opmerkelijk feit. Bij de Sedan was enkel de achterbank uniek, maar bij de Superb Combi is ook de koffer immens. Door zijn ruime afmetingen, de Superb Combi is 4,8 meter lang, 1,8 meter breed en 1,5 meter hoog, beschikt de wagen over erg veel bagageruimte. Standaard kan je 633 liter spullen in de koffer kwijt, klap je de achterbank neer dan kan je tot 1.865 liter vervoeren. Om het geheel nog gebruiksvriendelijker te maken voorziet Skoda handige systemen om je bagage vast te leggen. Kwestie van de bagage niet door het immense bagegeruim te laten rondzwieren.

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

Dat Skoda onderdeel is van de Volkswagen-groep merken we ook aan het interieur van de Superb Combi. Het geheel ziet er goed uit, voelt goed aan en is erg degelijk afgewerkt. Het navigatiesysteem krijgt bij Skoda de naam Colombus mee, maar wij zagen deze al eerder in de Golf GTD waar hij als RNS 510 door het leven gaat. Dat navigatiesysteem is echter één van de beste in autoland, het bedieningsgemak is door de combinatie van een touchscreen met overzichtelijke knoppen onovertroffen en de visualisaties zijn erg knap en glashelder. Het interieur van de Elegance versie wordt afgewerkt met een houten sierstrip en dat geeft de Superb Combi een nogal klassieke look. Verder zijn ook de minder bereikbare delen duidelijk uit een goedkoper materiaal vervaardigd, maar echt storen doet het nooit. Als bestuurder geniet je van erg veel opbergvakjes binnen handbereik, eenvoudige bedieningsknoppen op het stuur en een gekoeld handschoenenkastje om je dranken fris te leggen.

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

Waar de Superb Combi vooraan al uitblinkt in gebruiksgemak en ergonomie dan doet Skoda daar achteraan nog een schepje bovenop. De hoeveelheid beenruimte die de Superb Combi voorziet is gigantisch, zelfs een basketballer kan zich er niet benauwd voelen. Ook de hoofdruimte is dankzij de hoge daklijn immens. De hoeveelheid beenruimte die de Superb Combi biedt valt enkel te vergelijken met wat een BMW 7-Reeks of Mercedes S-Klasse kan bieden. Om het limousinegevoel verder aan te wakkeren voorziet Skoda achteraan ook een informatiescherm waarop zowel het uur als de buitentemperatuur afgelezen kunnen worden. Als laatste kan je in de linker achterdeur trouwens ook je paraplu kwijt, geheel in Rolls-Royce stijl.

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

De door ons geteste Superb Combi had de middelste benzinemotor onder de motorkap, de 1.8 TSI met 160 pk. Dit blok voelt erg smeuïg aan en reageert erg direct op de instructies van het gaspedaal. Dat de motor redelijk wat in zijn mars heeft kan je al aflezen aan de nul naar honderd tijd die 8,6 seconden bedraagt en de topsnelheid die op 220 km/u blijft steken. Toch is het vooral het comfortabele karakter van deze motor die ons aansprak, weten dat je 160 paarden kan aanspreken geeft je een rustig gevoel dat je niet verplicht om het onderste uit de kan te halen. Voor de portemonnee is het sowieso niet verstandig om de 1.8 TSI tot het uiterste te drijven, waar wij met een gemiddelde rijstijl op een testverbruik van 9,3 liter/100 km uitkwamen kan dat met een wilde rijstijl snel oplopen tot 11 liter/100 km. Deze waarden zijn niet ongewoon maar liggen wel een stuk hoger dan de 7,2 liter/100 km die Skoda opgeeft.

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

Standaard koppelt Skoda de 1.8 TSI aan een manuele zesbak die erg vlot schakelt en ons dus zeker wist te bekoren. Wie hulp nodig heeft om ecologisch te rijden kan de handige schakelindicator in de boordcomputer raadplegen. Optioneel koppelt Skoda de 1.8 TSI echter aan een zeventraps DSG automaat waardoor de sprinttijd met 0,1 second verbetert en het verbruik tegelijk met 0,1 liter/100 km afneemt. Daarnaast kan je optioneel kiezen voor vierwielaandrijving, standaard worden namelijk de voorwielen aangedreven. Niet dat dat ons zo hoognodig leek, de Superb Combi had zelfs bij het koude winterweer van de laatste weken zelden last van tractieverlies. Enkel bij bruusk accelereren kunnen de zomerbanden beginnen spinnen op het wegdek, maar gezien de temperaturen rond het vriespunt leek ons dat niet meer dan normaal.

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

De instapmotoren voor de Superb Combi zijn de 1.4 TSI met 125 pk en de 1.9 TDI met 105 pk, deze lijken ons echter allebei iets te licht om de 1.500 kilogram zware Superb Combi voort te trekken. Voor dieselland België voorziet Skoda echter nog twee 2.0 TDI-motoren met 140 of 170 pk. De keuze voor één van deze motoren lijkt ons ideaal voor wie veel kilometers moet malen. Het gemiddeld verbruik ligt met 5,9 liter/100 km voor de versie met 170 pk in ieder geval een stuk lager dan bij de 1.8 TSI. De sprint van 0 naar 100 km/u is met de 2.0 TDI 170 pk voorbij in 8,9 seconden. De topmotor is een 3.6 FSI V6 benzine met 260 pk, standaard vierwielaandrijving en een zestraps DSG automaat. Met de 3.6 FSI sprint de Superb Combi van 0 naar 100 km/u in 6,5 seconden en kan de snelheidswijzer in de elektronische begrenzing van 250 km/u blijven hangen.

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

Wat de Superb Combi zo aangenaam maakt is zijn comfortabele wegligging, die mooi het evenwicht lijkt te vinden tussen comfort en sportiviteit. Zo filtert de ophanging moeiteloos de oneffenheden op de weg maar kan de Superb Combi op een bochtig parcours relatief strak ingestuurd worden. Verwacht echter geen hyperdynamische stuurrespons, de Superb blinkt namelijk net als de Volkswagen Passat uit door zijn aangenaam compromis. Ook voor de Franse manier van vluchtheuvels nemen lijkt de Superb niet geschikt, maar ondanks de 18″ velgen op ons testmodel hoefden we nooit naar onze rug te tasten. Het geheel sluit samen met de uitstekende geluiddemping dan ook moeiteloos aan bij het limousine-karakter van de Superb Combi.

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

Je hebt al een Skoda Superb Combi vanaf 24.000 euro, maar dan moet je het stellen met de 1.9 TDI met 105 pk in de Classic uitvoering. Het door ons geteste model is er al vanaf 25.230 euro, voor het Elegance uitrustingsniveau sta je echter minimaal 30.820 euro af. Daarbovenop kan je nog een Elegance Pakket kiezen met daarin het Columbus GPS systeem, een parkeersysteem, verwarmde voor- en achterzetels, zonneblinden achteraan en tapijten waarvoor je in totaal 1.550 euro neertelt. Een koopje. Met de extra opties zoals het Cargo Platform Concept (190 euro), de elektrische koffer (450 euro) en de 18″ lichtmetalen velgen (350 euro) klokken we af op 33.855 euro. Met deze prijsstelling durven we te stellen dat de Skoda Superb Combi in het segment van de Breaks prijs/kwaliteit momenteel de beste keuze is. De 2.0 TDI met 140 pk in Elegance uitvoering is er vanaf 32.020 euro. Het is echter wel jammer dat Skoda geen fiscaal vriendelijke variant met 136 pk beschikbaar maakt, dat zou toch al snel 400 euro BIV schelen.

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

De Skoda Superb Combi lijkt ons de beste keuze voor mensen die niet zwichten voor een badge. Drempelvrees zou eigenlijk helemaal niet mogen bestaan bij deze Skoda Superb Combi, hij biedt namelijk minstens evenveel ruimte en comfort als een Audi A6 Avant maar gaat over de toonbank voor de prijs van een Audi A4 Avant. Het is alleen jammer dat er geen fiscaal vriendelijkere motorisaties beschikbaar zijn, een 2.0 TDI met 136 pk zou een welgekomen aanvulling zijn voor een wagen die zijn charme uit functionaliteit haalt.

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

Samenvatting
+ Beenruimte en Kofferruimte
+ Rijcomfort
+ Prijs/Kwaliteit de beste keuze

– Fiscaal onvriendelijke 2.0 TDI 140 pk  / 170 pk

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

Rijtest: Skoda Superb Combi 1.8 TSI

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

7 reacties op "Rijtest & Video: Skoda Superb Combi 1.8 TSI"

 1. XliljeezyX 13-02-2010 om 16:11

  Je kan letterlijk je spullen erin kwijt raken.. Alleen jammer dat je ze nu al heel veel ziet. Ik kies toch liever een auto die je wat minder op de weg ziet.

 2. PJS 13-02-2010 om 16:40

  @XliljeezyX; ik denk dat de Superb Combi nog niet veel op de weg te zien is.. Je zal hem waarschijnlijk verwarren met de Octavia Combi, zijn kleiner broertje 😉

 3. JV 13-02-2010 om 20:58

  Mooie rijtest!

 4. XliljeezyX 13-02-2010 om 22:38

  @PJS, naja ik bedoelde eigenlijk de sedan.. Maar het verschil tussen de SuperB Combi en de Octavia Combi zie ik wel 😛

 5. fpms 23-02-2010 om 11:05

  Pracht van een auto,ruim, stijlvol,klasse,rijdt enorm goed!!

 6. dgo@eldw 12-03-2012 om 17:21

  Toch even een alarmbericht
  de greenline versie (ambiente) heeft een niet toereikende verwarmingsinstallatie !!!
  bij lage buitentempperatuur (negatieve °) komt de motor traag of niet op temperatuur
  bijgevolg : geen verwarming, dat valt tegen
  verder prima wagen

 7. dgo@eldw 12-03-2012 om 17:21

  Toch even een alarmbericht
  de greenline versie (ambiente) heeft een niet toereikende verwarmingsinstallatie !!!
  bij lage buitentempperatuur (negatieve °) komt de motor traag of niet op temperatuur
  bijgevolg : geen verwarming, dat valt tegen
  verder prima wagen

Reageer

Reactie aan het plaatsen...