Officieel: zuiver elektrische Mercedes G-Klasse G580 EQ EV SUV offroad (2024)Na een carrière van 45 jaar krijgt de iconische Mercedes G-Klasse het gezelschap van een zuiver elektrische G580 EQ afgeleide.

Na slechts 13.448 aankondigingen heeft Mercedes eindelijk de zuiver elektrische G-Klasse gelanceerd! Vreemd genoeg niet met de EQG of G-Klasse Electric benaming … maar gewoon als G-Klasse. Ook de EV uitvoering staat op een ladderchassis met onafhankelijke voorwielophanging en starre achteras wat resulteert in uitstekende offroadskills. Fluisterstil zowaar! De doorwaaddiepte van 850 mm is zelfs 150 mm méér dan wat de reguliere G-Klasse kan. Op visueel vlak zijn er bijna geen verschillen tussen beide G-Klasse’s, enkel de gesloten grille, de verhoogde motorkap en het ontbreken van uitlaatmonden zijn directe weggevers.

De elektrische Mercedes G-Klasse komt initieel als G580 EQ met vier (!) individueel geregelde elektromotoren. Deze leveren een systeemvermogen van maximaal 588 pk (432 kW) en 1.164 Nm! Ondanks het leeggewicht van vlot 3.000 kg doe je hiermee 0-100 km/u sprintjes in 4,7 seconden. De topsnelheid ligt op 180 km/u. Misschien volgt er later wel een nog krachtige EQ AMG topversie!

Een 116 kWh accupack zorgt voor een actieradius van 473 km (WLTP). Laden kan aan 11 kW (AC) of tot 200 kW (DC) aan de snellader.

Met de G-TURN functie kan je ter plekke donuts draaien en met G-STEERING wordt de draaicirkel zo klein mogelijk gemaakt. Wie het V8 gebrul van weleer mist kan mijmeren met de auditieve G-ROAR ondersteuning. Het MBUX infotainmentsysteem (12,3”), sfeerverlichting en multifunctioneel stuurwiel in nappaleder behoren alvast tot de basisuitrusting. Maar voor keyless go, gekoelde/verwarmde bekerhouders, Burmester 3D Surround Sound en de “transparante motorkap” moet je bijbetalen. Net zoals leuke extra’s om het offroaden te vergemakkelijken.

De elektrische Mercedes G580 is binnenkort leverbaar aan een Belgische vanafprijs van 198.803 euro in het geval van de rijkelijk uitgeruste Edition One launch edition.