Officieel: CUPRA Born VZ EV 325 pk (2024)De zuiver elektrische CUPRA Born krijgt een blitse Born VZ topversie met 325 pk, sportieve details (oa kuipzetels!) en tot 570 km rijbereik.

Sinds CUPRA zich in 2018 officieel losweekte van moederbedrijf Seat werd volmondig de kaart getrokken van passie, emotie en sportiviteit. Zeg maar het Spaanse Alfa Romeo! De Born is momenteel hun enigste zuiver elektrisch model en is verkrijgbaar met 204 pk of 231 pk. Niet bijzonder veel in autoland anno 2024, reden temeer om het CUPRA Born VZ topmodel te lanceren. VZ verwijst naar “veloz” wat Spaans is voor “snel”, een type-aanduiding die we ook al zagen bij de Formentor VZ.

De achterwielaangedreven Born VZ rekent op een 325 pk / 545 Nm sterke elektromotor waarmee je 0-100 km/u sprintjes doet in 5,7 seconden. Pas wanneer de 200 km/u verschijnt op het digitale dashboard is de topsnelheid bereikt. Vermoedelijk zal het rijbereik van de 79 kWh accupack zo wel iets lager uitvallen van de geafficheerde 570 km (WLTP). Laden kan aan 11 kW (AC) of 170 kW (DC).

Exclusief voor de CUPRA Born VZ zijn de Dark Forest en Midnight Black kleuren. De donker chroom VZ logo’s rondom behoren tot de basisuitrusting net zoals kwalitatief rubber en 20” lichtmetalen velgen met koperkleurige 3D-inzetstukken. Binnenin vinden we eveneens diverse sportieve materialen en een groter infotainmentsysteem (12,9″) terug. Al gaat de aandacht ongetwijfeld direct naar de strakke kuipzetels die voor een lager zitgevoel en sportieve zithouding zorgen. Om je geweten te sussen zijn deze gemaakt van gerecycleerde materialen.

Naast extra vermogen en een aangedikte (sportieve) uitrusting werd tevens het stuurgevoel van de Born VZ opgewaardeerd.

De CUPRA Born VZ wordt in het 3e kwartaal van 2024 gelanceerd, een Belgische prijs werd nog niet gecommuniceerd. Voor de 231 pk sterke Born eBoost vraagt CUPRA minstens 43.050 euro.