Officieel: Suzuki Swift (2023)Suzuki introduceert de gloednieuwe (vierde generatie!) Swift met een fris design, moderne veiligheid en een zuinige benzinemotor.

De plezante Suzuki Swift werd wereldwijd al meer dan 9 miljoen keer verkocht in de laatste 20 jaar. Of nog een pak meer als we de Cultus voorganger erbij rekenen. In 2024 maakt de vierde generatie Suzuki Swift zijn opwachting … al zien we de nodige (technische) gelijkenissen met zijn voorganger.

Zo is de nieuwe Swift even lang (3,86 meter) net zoals een identieke wielbasis (2,45 meter) en koffervolume (265 liter). Gelukkig blijft ook de guitige (bij voorkeur kleurrijke) uitstraling van de partij. Dit in combinatie met een pianozwarte grille, nieuwe koplampen (inclusief L-vormige dagrijverlichting) en een nieuwe achterklep! Suzuki is fier op de 16” lichtmetalen velgen (die aerodynamisch gevormd zijn) en de knappe Frontier Blue en Burning Red kleurtinten. Uiteraard zijn er duotone koetswerkkleuren mogelijk.

Naast een gemoderniseerd dashboard(indeling) verwelkomen we binnenin eveneens extra technologie in de vorm van een 9” Connect infotainmentsysteem. Dat kan pronken met moderne functionaliteit zoals draadloze Apple CarPlay / Android Auto ondersteuning. Op vlak van rijhulp en veiligheid is er Lane Keep Assist, Driver Monitoring System, verkeersbordenherkenning, dodehoekverklikkers en Rear Cross Traffic Alert. De automatische noodremfunctie met fietsers/voetgangersherkenning moet leed voorkomen.

Momenteel wordt er enkel gesproken over de Suzuki Swift met 1.2-liter driecilinder benzine met 12 SHVS mild hybride ondersteuning. Daarbij vloeit er 82 pk / 110 Nm naar de voorwielen via een manuele 5-versnellingsbak. Optioneel kan je voor CVT (automaat) of AllGrip (vierwielaandrijving) gaan.

Tegen het voorjaar van 2024 verwachten we de nieuwe Swift bij de Belgische Suzuki verkooppunten. Een prijskaartje werd nog niet gecommuniceerd. Wel dat je alvast 7 jaar garantie krijgt! Of er opnieuw een speelse Swift Sport volgt moet de toekomst uitwijzen….