Officieel: Abt Audi R8 XGT 640 pk RWD (2023)Net voor we afscheid nemen van de luidkeelse Audi R8 sportwagen komt tuner ABT met een straatlegale R8 XGT GT2 variant.

Nadat de TT recentelijk op pensioen werd gestuurd naderen we stilaan ook het einde van de R8 sportwagen. Na 15 jaar en twee generaties is het blijkbaar voldoende geweest. Toch verwachten we een zuiver elektrische opvolger als sportieve vaandeldrager van het merk met de vier ringen.

De exclusieve Audi R8 V10 GT RWD special edition is vermoedelijk het laatste wapenfeit, officieel toch. Want huistuner ABT zorgt tezamen met de vrienden van Scherer Sport voor een knotsgek einde! Dit in de vorm van de R8 XGT … oftewel een straatlegale R8 LMS GT2 racewagen!

Op visueel vlak zijn er alvast weinig verschillen met tientallen extra verluchting, spoilers en winglets. Ook binnenin waan je jezelf in een bloedserieuze circuitracer, inclusief gek stuurwiel! Om de conversie legaal te krijgen voorziet ABT ondermeer centrale vergrendeling, handrem en een achteruitrijcamera!

De befaamde 5.2-liter V10 staat in de R8 XGT garant voor 640 pk want exact evenveel is als zijn R8 GT2 inspiratiebron. Nog steeds in combinatie met achterwielaandrijving zoals bij de eerdergenoemde R8 GT, de ABT versie weegt wel slechts 1.400 kg (ipv 1.570 kg)! De topsnelheid is bij 310 km/u bereikt.

Maximaal 99 exemplaren zal ABT Sportsline bouwen van de R8 XGT en daarvoor vragen ze minstens 600.000 euro. Dat is bijna 3x zoveel Audi zelf voor een R8 V10 GT vroeg.