Officieel: Renault Espace E-TECH Full Hybrid 200 pk SUV (2023)De nieuwe generatie Renault Espace is een SUV geworden met vijf of zeven zitplaatsen, maximaal 1.818 liter laadvolume en een zuinige hybrid motorisatie.

De Renault Espace MPV was tussen 1984 en 2022 een riante – bijna iconische – gezinswagen. Toch verkiest de Europese consument anno 2023 de stoerdere en avontuurlijk ogende SUV koetswerkvorm. Renault moet deze trend dus enigszins volgen, de zesde (!) generatie Espace is dus een SUV.

Zoals de vormgeving doet vermoeden is deze Espace een Austral XL. Optioneel komt deze met een derde zetelrij en is er dus plaats voor zeven inzittenden. De nieuwe Espace is 14 centimeter korter dan zijn gelijknamige voorganger, verwacht dus iets minder ruimte voor volwassenen achterin.

Als zevenzitter is er hier 159 à 1.714 liter bagageruimte voorhanden, met slechts vijf zitplaatsen schommelt het laadvolume tussen 777 à 1.818 liter. Een riant panoramisch glazen dak versterkt de aanwezige binnenruimte en met de verschuifbare achterbank (2e zetelrij) kan je zelf opteren voor meer/minder bagage- of beenruimte.

Renault Espace E-TECH Full Hybrid 200 pk

De nieuwe Espace SUV komt enkel en alleen met de E-TECH Full Hybrid motorisatie. Die rekent op een 1.2-liter driecilinder benzine, twee elektromotoren en een compacte batterijpack (2 kWh). Tezamen goed voor 200 pk, 0-100 in 8,8 seconden en topsnelheid van 175 km/u. Het normverbruik zou onder de 5 liter liggen wat best knap is. Ook de CO2 uitstoot ligt met 104 g/km relatief laag.

Zowel de Austral als Espace staan op het doordachte CMF-CD platform van de Alliantie, in beide modellen vinden we dus hedendaagse rijhulp, veiligheid en connectiviteit terug. Voor die laatste rekent het OpenR Link infotainmentsysteem (12″) op Google Automotive software. Ook blijft het gewicht beperkt door gebruik van innovatieve materialen. De Fransen zijn ook best fier op hun 4CONTROL Advanced vierwielsturing. Die zorgt voor extra stabiliteit op hogere snelheid en vooral op meer wendbaarheid op lagere snelheden.

De Renault Espace SUV komt in drie uitrustingsniveau’s, zijnde Techno, Esprit Alpine en Iconic. De topversies doen het met 20” lichtmetalen velgen, écht hout, massagezetels, gewatteerd leder en contrasterende stiknaden. Belgische prijzen volgen binnenkort wanneer de bestellijnen opengaan. Voor de 14 centimeter kortere Austral vragen ze minstens 31.800 euro (1.3 Mild Hybrid 130 pk Equilibre).