Video: Davide Cironi test de Pagani Huayra R op Spa-Francorchamps (2023)Het leven gaat goed als je tijdens een Arte in Pista trackday kan genieten van de luidkeelse Pagani Huayra R op het beeldschone circuit van Spa-Francorchamps.

Terwijl de buren van Maserati, Ferrari en Lamborghini ook behoorlijk blitse sportwagens produceren blijft zo’n Pagani toch net een tikketje magischer. Zeker de iconische Zonda waar er slechts een honderdtal exemplaren van gebouwd zijn. De Huayra is een waardige opvolger geweest en is recentelijk opgevolgd door de Utopia. Wie echter goed kijkt ziet dat het vooral een doorontwikkeling is.

Voor de échte diehard fanboys had Horacio Pagani een knotsgekke Zonda R gebouwd waarmee je enkel op circuit kon rijden. En dat was dan ook nog behoorlijk moeilijk gezien de extreme soundtrack en de actuele geluidsbeperkingen niet goed samen gaan. Ook is er intussen een soortgelijke Huayra R beschikbaar, toch voor 30 gelukkigen. En in ruil voor ettelijke miljoenen. Om zijn R doelgroep goed te kunnen soigneren is er nu het Pagani Arte in Pista programma dat specifieke trackdays (inclusief ondersteuning) organiseert!

In tegenstelling tot de andere Huayra’s heeft de Pagani Huayra R een atmosferische 6.5-liter V12 AMG benzinemotor achterin. Deze produceert 850 pk / 750 Nm die via een sequentiële zesbak naar de achterwielen (!) vloeien. Deze capabele Italiaan weegt iets meer dan 1.000 kg en dat is ook de hoeveelheid downforce die gegenereerd wordt aan 320 km/u!

Davide Cironi (Italiaanse YouTuber) kreeg de kans om het Arte in Pista gebeuren te ontdekken, dit met de Pagani Huayra R op ons eigenste Spa-Francorchamps circuit. Luidkeels genieten aan 300+ km/u en toch focussen op de correcte rijlijnen!